kava-salica-midi1Kategorija kave obilježena je stabilnošću, kako u pogledu potrošnje tijekom čitave godine, tako i po uobičajenim udjelima tržišnih segmenata od kojih mljevena i kava u zrnu dominiraju, te standardnim kanalima prodaje

Iako je kava botanički podijeljena u četiri grupe, kava koju koristimo za konzumaciju dolazi iz samo jedne od ovih grupa poznate kao Eucoffea.

Plodovi preostalih triju grupa uglavnom su nejestivi i nemaju nikakvu komercijalnu vrijednost. Također, od 73 vrste kavinog drveta samo se dvije kultiviraju, a to su arabica i robusta.

Komercijalnu kategoriju kave, pak, dijelimo na tri segmenta:
– Kavu u zrnu i mljevenu kavu koja se koristi za pripremu “turske” kave te kave koja se priprema pomoću filter ili espresso aparata.
– Instant kavu – čistu topivu kavu, koja se dobiva postupkom dehidracije ekstrakta kave i potom pretvara u prah ili granule; instant napitak se dobiva dodavanjem vruće vode ili mlijeka.
– Instant mješavine – cappuccino, 2u1, 3u1, ice coffee; sastoje se od instant kave i mlijeka u prahu, namijenjene pripremi instant napitka dodavanjem vruće vode ili mlijeka.

BEZ OSCILACIJA
kava-kolicinski-udjeli-prema-vrsti-2012-midiKao tradicionalan proizvod kategorija kave prilično je stabilna i donekle predvidljiva, za razliku od njezine cijene koja je podložna brojnim utjecajima, počevši od kvalitete uroda, burzovnih špekulacija pa do tečaja dolara na koji se njezino trgovanje veže.

Kava ne pokazuje sezonalnost te se jednako kupuje i konzumira tijekom čitave godine.

Iz godine u godinu nepromjenjivi trend u kategoriji svakako je i dominantna potrošnja mljevene i kave u zrnu koja čini čak 78,4% količinske prodaje.

Instant kava također bilježi konstantu sa stabilnih 5,0% udjela u količinskoj prodaji, dok ostatak od 16,6% odlazi na mješavine instant kave (cappuccina, mješavine 2u1, 3u1…).

Prodaja po kanalima također ne pokazuje neka prevelika iznenađenja. Najvažniji formati za ovu kategoriju su supermarketi (301 – 2500 m2) kroz koje se proda 39% ukupnih količina, slijede velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 19%, srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 18%, zatim hipermarketi (iznad 2500 m2) sa 16%, male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) sa 7%, te kiosci i trgovine na benzinskim postajama koje prodaju 1% od ukupnih količina.

VRIJEDNOSNI RAST
U zadnjih 12 mjeseci (kolovoz 2011. – srpanj 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, specijaliziranih trgovina i diskontnih objekata), prodano je 10,9 milijuna kilograma kave što je za 3% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

kava-lokacija-prodaje-midiVrijednosna prodaja, pak, iznosila je 887,1 milijuna kuna što je za 5,3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Unutar segmenta kave u zrnu i mljevene kave glavni proizvođači su Franck (Franck, Gloria, Victoria), Anamarija (Anamaria, Santa Maria, Joker, Šeherezada), Droga Kolinska (Barcaffe), unutar instant kave Nestle (Nescafe), Franck (Franck), Kraft (Jacobs), te privatne robne marke. Segment mješavina instant kave drže Franck (Franck), Nestle (Nescafe), Anamarija (Anamaria), te privatne robne marke.

Unutar cijele kategorije kave, u zadnjih 12 mjeseci, privatne robne marke zauzimaju količinski udio od 6%.

Temeljem iznesenih podataka može se zaključiti da su hrvatski potrošači, što se tiče konzumacije kave, tradicionalni kao i sama kategorija u kojoj, barem u bliskoj budućnosti, nije za očekivati bilo kakve promjene.

Milanka Ćorić, Analitičar
nielsen-logo-potpis-wide