kit-kat-cokoladice-midiŠvicarska prehrambena kompanija za kineskog proizvođača slastica i grickalica ponudila je 1,7 milijardi dolara

Kineski regulator odobrio je Nestleovu ponudu u vrijednosti 1,7 milijardi dolara za preuzimanje proizvođača slastica i grickalica Hsu Fu Chi International.

Švicarska prehrambena kompanija predala je u srpnju ponudu za kupnju 60-postotnog udjela u kompaniji Hsu Fu Chi čije su dionice izlistane u kotaciji singapurske burze.

Transakcija je odobrena mjesec dana nakon što je kinesko ministarstvo trgovine odobrilo ponudu Yum Branda za preuzimanje grupe Little Sheep.

Analitičari kažu da dozvola dodatno potkrepljuje ocjene da se Kina možda otvara za inozemne ulagače. U 2009. je pak ponudu Coca-Cole u visini 2,4 milijarde dolara za kupnjom grupe Huiyuan Juice Group kineska vlade odbila zbog zabrinutosti nad konkurencijom.

“Strahovalo se da je teško ishoditi dozvolu ako je riječ o transakciji koja uključuje neki popularni kineski brend”, rekao je Frank Schonevald iz šangajskog odvjetničkog ureda McDermott, Will i Emery. “Ovaj sporazum, zajedno sa ranijom transakcijom Yum Branda i Little Sheepa, pokazuje da nije tako”, dodao je.

Nestleov sporazum spada među najveća ulaganja stranih kompanija u Kini.

Kompanija sa sjedištem u Dongguanu Hsu Fu Chi ima temeljnu proizvodnju slatkiša, grickalica i kolača. Prema sporazumu Nestle će platiti 4,35 singapurskih dolara po dionici, 8,7 posto više od njihove cijene u vrijeme zatvaranja burzi 1. srpnja.

Trgovanje dionicama Hsu Fu Chia bilo je obustavljeno kada je Nestle objavio ponudu. Nestle je već uvelike nazočan na kineskom tržištu i ove je godine kupio 60-postotni udio u prehrambenom proizvođaču Yinlu Food. (H)