pivo-case-largeNakon tri godine pada rast je gotovo u cijelosti ostvaren zahvaljujući tzv. pivima s okusom koja su već u prvoj godini zauzela oko 8 posto ukupnoga tržišta

Nakon što je u tri prethodne godine palo 13 posto, hrvatsko tržište piva u prvih je deset mjeseci 2011. zabilježilo rast od 8,5 posto. Ostvareni se rast gotovo u cijelosti odnosi na tzv. piva s okusom koja su u samo deset mjeseci zauzela 8 posto volumena ukupnog tržišta, a u vrijednosti prodaje i nešto više s obzirom da su skuplja od klasičnih.

Ove je podatke u četvrtak na susretu s novinarima iznio predsjednik Uprave Zagrebačke pivovare Sergey Yeskov napomenuvši kako su ovim rastom iznenađeni i sami pivari. Za ilustraciju, prodaja “Ožujskog limun” premašila je 100.000 hektolitara.

Iz Zagrebačke pivovare, tržišnog lidera s udjelom od 42 posto koji će ove godine proizvesti 1,5 milijuna hektolitara piva, ovu godinu stoga ocjenjuju uspješnom, te dodaju kako je tome doprinio niz faktora, ponajprije toplo ljeto i uspješna turistička sezona, a potom i topla posezona.

Kolike prihode i dobit ostvaruje pivovara Yeskov nije otkrio, napomenuvši da je strategija nizozemskog Starbeva, u čijem je sastavu Zagrebačka pivovara, da ne iznosi financijske pokazatelje.

Inače, prema podacima Fine, Zagrebačka pivovara je u recesijskoj 2010. ostvarila 823,18 milijuna kuna prihoda te više od 200 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, a kako su ove godine povećali prodaju i cijene, financijski su im pokazatelji vjerojatno bolji od prošlogodišnjih.

“Hrvatsko je tržište prilično zrelo, pa u 2012. očekujemo da će ostati stabilno, odnosno ostvariti blagi rast. Europsko nogometno prvenstvo dobra je prilika za povećanje potrošnje piva, a na povećanu konzumaciju trebao bi utjecati i očekivani oporavak gospodarstva te rast BDP-a”, kazao je Yeskov.

Hrvati godišnje popiju 80 litara piva

Kad je pak riječ o izvozu, najveći je fokus na susjednu Bosnu i Hercegovinu na koju otpada oko 90 posto izvoza Zagrebačke pivovare. Iako tamošnje tržište nije tako razvijeno kao hrvatsko, potrošnja po glavi stanovnika manja, a ekonomske prilike lošije, Zagrebačka pivovara ove je godine ipak imala 12-postotni rast volumena prodaje u BiH. Odnosno, na tamošnjem tržištu na kojem se godišnje proda oko 2 milijuna hektolitara piva oko 120.000 hektolitara otpada na proizvode Zagrebačke pivovare.

Neznatne količine piva izvoze se i u druge zemlje u kojima su brojni potrošači Ožujskog piva porijeklom iz Hrvatske – SAD, Kanadu, Australiju, Švicarsku i Njemačku.

Trendovi potrošnje piva u svijetu razliku se ovisno o tome o kojem je kontinentu riječ. Tako je primjetan rastući trend potrošnje u Aziji, koji ponajprije generiraju Kina i Indija, pa su ova tržišta privukla i značajna ulaganja u taj sektor. Raste potrošnja i u Latinskoj Americi, dok je u Sjevernoj Americi stabilna, kazao je Yeskov.

Središnja je Europa pogođena krizom, pa je i potrošnja piva pala, a riječ je o tržištu koje se još uvijek razvija, s izuzetkom Češke koja se smatra zrelim tržištem na kojem potrošnja piva po glavi stanovnika iznosi čak 160 litara godišnje. U zapadnoj Europi ulaganja u pivarsku industriju već godinama padaju.

U Hrvatskoj se godišnja potrošnja piva po stanovniku kreće oko 80 litara, a u BiH oko 50 litara.

Zagrebačka pivovara zadržat će svoju strategiju organskog rasta, te raditi na inovacijama i ulagati u brandove, što znači da, potvrdio je Yeskov, nisu zainteresirani za preuzimanje drugih manjih pivovara, ne samo stoga što već imaju visok tržišni udjel već i zbog njihova širokog portfelja proizvoda u koji se ne bi uklopili proizvodi drugih pivovara.

U uvjetima opće nelikvidnosti problemi s naplatom nisu mimoišli ni Zagrebačku pivovaru, priznao je Yeskov, te ipak dodao da pivo spada među “najlikvidnije proizvode”, koje je lakše naplatiti. Prema njegovim riječima s porastom volumena prodaje porasla su i njihova potraživanja, no o kojim se brojkama radi nije otkrio.

Ulazak Hrvatske u EU ne bi trebao donijeti značajnije promjene na domaće već prilično otvoreno tržište, a kvalitetom su domaći proizvođači konkurentni. Jedino će, kazao je Yeskov, regulativa biti nešto drukčija, a u Zagrebačkoj pivovari već se prilagođavaju EU propisima vezanim za zaštitu okoliša, obradu otpadnih voda i zaštitu od buke. (Bankamagazin)