U fokusuKiosci - Tržište: Nezaobilazni multipack format

Kiosci – Tržište: Nezaobilazni multipack format

kiosci-trziste-ftd 777U ukupnoj košarici svih kategorija (112), koje prati Nielsen, kiosci u 2015. godini sudjeluju sa 7,6% udjela u prodaji. Važnost tog kanala lani je na cjelokupnom tržištu Hrvatske s uključenim benzinskim postajama najznačajnija u kategorijama duhana za pušenje (74,9%), cigaretama (28,5%), žvakaćim gumama (17,5%), prezervativima (10,7%) i ledenom čaju (10,1%)

Kiosci su općenito mala prodajna mjesta koja su oduvijek bila potrošaču bitna zbog kupnje onoga zbog čega i jesmo navikli na njih – tiskovina i duhanskih proizvoda.

kiosci-trziste-bulletKioska ima na svakom uglu, raznim autobusnim i željezničkim kolodvorima, križanjima frekventnih ulica ili šoping centrima tako da se zbog njihove frekventnosti vrlo rado odlučujemo za kupovinu impulsnih proizvoda.

Bez obzira na njihovu podcijenjenu veličinu, kiosci dandanas pored prodaje tiskovina, duhanskih proizvoda i impulsnih proizvoda nude toliko različitih usluga da ih slobodno možemo nazvati multipack prodajnim formatom.

PAD GLAVNIH KATEGORIJA
Razvoj interneta te pojava news portala, koje potrošači prate na pametnim mobilnim uređajima, svakako imaju utjecaj na manju prodaju tiskovina koja je jedna od glavnih kategorija kioska. Druga bitna kategorija za kioske su duhanski proizvodi. Količinska prodaja kategorije cigareta u kanalu kioska, ako usporedimo 2015. s godinom prije, pala je za 9,3%.

Pad količinske prodaje zabilježila je i kategorija duhana za pušenje. U odnosu na prethodnu godinu, u 2015. je kategorija duhana za pušenje u kanalu kioska pala za 7,2%. Najvjerojatnije su to jedni od bitnih razloga zašto se kiosci preusmjeravaju na ponudu dodatnih aktivnosti kako bi mogli nadoknaditi manju prodaju bitnih kategorija proizvoda i zadovoljiti današnjeg modernog kupca.

kiosci-broj-odlazaka-kolicinksa-prodajaKioski tako danas nude dodatne aktivnosti kao što su igre na sreću, primanje i slanje paketa, usluga prijenosa i isplate novca, usluge kupnje karti za međugradski i javni gradski prijevoz, plaćanje računa, usluge kupnje ulaznica, foto usluge, fotokopiranje, coffee-to-go, kupnju SMS ENC e-bonova i neke druge usluge.

Nielsen u svom panelu pokriva kanal kioska i prati prodaju u tom kanalu. Prema standardnoj Nielsenovoj definiciji, kiosci su prodajna mjesta koja uglavnom prodaju dnevne novine/časopise, cigarete i prehrambene proizvode (žvakaće gume, slatkiše, kavu, gazirana pića itd.).

Uz ovu standardnu ponudu, drže i određenu količinu i izbor drugih proizvoda široke potrošnje kao što su, primjerice, sredstva za osobnu higijenu, brijači, britvice i dr. Prema Nielsenovom cenzusu za 2015. godinu, ukupan broj kioska na tržištu Hrvatske bio je 2.509, što je 7,8% manje u odnosu na broj ovih prodajnih mjesta zabilježen u prethodnoj 2014. godini.

Ako usporedimo broj kioska u 2015. s brojem kioska u 2010. godini, broj kioska je pao čak za 26%, kada ih je bilo 3.379. Prema Nielsenovoj ShopperTrends studiji iz 2015. godine, kupci su u prosjeku kioske posjećivali sedam puta mjesečno, dok je godinu dana ranije frekvencija obilazaka bila ista. Prema rezultatima iste studije, u mjesec dana kioske je posjetilo 41% svih ispitanika.

PREGLED KOŠARICE
U ukupnoj košarici svih kategorija (112), koje prati Nielsen (tiskovine nisu uključene u analizu), kiosci u 2015. godini sudjeluju sa 7,6% udjela u prodaji, što je za 0,5% manje nego u godini dana prije. Važnost tog kanala lani je na cjelokupnom tržištu Hrvatske s uključenim benzinskim postajama najznačajnija u kategorijama duhana za pušenje (74,9%), cigaretama (28,5%), žvakaćim gumama (17,5%), prezervativima (10,7%) i ledenom čaju (10,1%).

kioskNajveći rast prodaje u 2015. godini, među TOP 10 kategorija po vrijednosnoj prodaji u toj godini u kanalu kioska, zabilježile su kategorije mineralnih voda (vrijednosno 22,5% i količinski 16,9%), sladoleda (vrijednosno 20,9% i količinski 17,1%) i piva (vrijednosno 11,4% i količinski 9,6%).

Na drugoj strani najveći pad prodaje u 2015 godini, među TOP 10 kategorija po vrijednosnoj prodaji u toj godini u kanalu kioska, zabilježile su kategorije žvakaćih guma (vrijednosno -13,3% i količinski -16,0%), malih čokolada (vrijednosno -8,0% i količinski -13,5%) i cigareta (vrijednosno -5,7% i količinski -9,3%). Kategorija duhana za pušenje vrijednosno je zabilježila u toj godini u kanalu kioska blagi rast prodaje od 0,6%, dok je količinska prodaja te kategorije zabilježila pad prodaje od -7,2%.

Dejan Mesarko-nielsen-potpis

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...