Konferencija: “Hrvati su građani Europske unije i to se treba jače osvijestiti”

Predstavljeni rezultati projekta “Podizanje svijesti o pravima i obvezama povezanim s EU građanstvom na specifičnim područjima EU politika: zaštite potrošača, okoliša i zdravlja te sigurnosti hrane”

Rezultati projekta kojem je cilj bio doprinos jačanju dijaloga na specifičnim područjima EU politika: zaštiti potrošača, okoliša, zdravlja i sigurnosti hrane, provedenog od strane Udruge za demokratsko društvo (UDD) u suradnji s Hrvatskim katoličkim radiom (HKR) i Hrvatskom radiotelevizijom (HRT), predstavljeni su jučer u Novinarskom domu u Zagrebu.

Riječ je o područjima koja se na najizravniji način tiču osobnoga i zajedničkog života svih građana EU. Kako se radi o područjima s kojima se građani izravno i svakodnevno susreću, od osobitog su interesa za javne politike – nacionalne i europske, rečeno je na konferenciji uz poruku kako to politike nipošto nisu “gotova stvar” jer se one neprestano razvijaju, mijenjaju, korigiraju i nadopunjuju.

Demokratski sustav na kojemu počivaju i Hrvatska i Europska unija omogućuje građanima sudjelovanje u procesu formuliranja politika i utjecaj na donošenje odluka. Da bi se mogli što aktivnije uključiti, građani prvenstveno trebaju osvijestiti da se radi o odlukama, politikama koje će utjecati na njihov život te se informirati kako bi odgovorno i aktivno sudjelovali u donošenju odluka, istaknuto je na skupu.

Kako bi informacije došle do što većeg broja građana, na Hrvatskom katoličkom radiju utorkom u 13 sati emitirano je 60 kontakt emisija “Eurosfera – nove prilike”, a dio njih je emitiran na 15 lokalnih radio postaja. Suradnja s HRT-om odvijala se kroz izradu 50 priloga koji su emitirani u sklopu emisija: “Hrvatska uživo”, “Dobro jutro, Hrvatska” i “Govornica”.

U okviru projekta oformljena je i mini-redakcija te je tiskana edukativna brošura koja se temeljila na pitanjima građana. U suradnji s lokalnim radio postajama i organizacijama civilnoga društva, u 15 hrvatskih gradova su organizirani informativni štandovi na kojima su se građanima dijelile brošure i različiti informativni materijali te su im se pružali odgovori na njihova pitanja.

Rezultate projekta su predstavili dr. Neven Šimac, u ime Savjetodavnog odbora UDD-a, te Anto Mikić, kao glavni urednik HKR-a.

Također, pred okupljenima su novinari Marko Stričević i Branimir Zekić predstavili svoje radove, odnosno TV priloge koji su bili emitirani u sklopu navedenih HRT-ovih emisija.

“Vjerujemo da smo, otvarajući raznolike teme tijekom projekta, bar malo pridonijeli osjećaju građana da su europske politike naše politike, da govoreći o EU govorimo sve češće ‘mi’, a sve rjeđe ‘oni”, izjavila je ovom prilikom voditeljica projekta Ančica Petrušić.

Neven Šimac je pak poručio kako nas, kao građane EU, mora zanimati sve što se tiče politika EU pri čemu je edukacija najvažnija, a od iznimne je važnosti i da znamo sve o pregovorima EU (TTIP-u), da znamo na kojim se područjima trguje te na kojima je došlo do konsenzusa.

“Vjerujemo da je ovaj projekt javnosti barem donekle otvorio vrata znanju jer je naše pravo i obveza da znamo”, poručio je Šimac.

Svojevrsni zaključak ove konferencije je ponudio Anto Mikić koji je naglasio kako EU politike više nisu vanjskopolitička tema te je važno da to javnost i osvijesti.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Europske unije kroz program IPA INFO 2012. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a međufinanciranje projekta osigurala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Prethodni članakMješavine i dodaci za kolače: Sezona torti i kolača
Sljedeći članakSpecijalno izdanje HOWtoWOW akademije za oglašivače