Sudeći po ukupnim kretanjima u kategoriji, proizvođači mješavina i dodataka za kolače nemaju razloga za strah da će propustiti priliku. Kolača se, pogotovo za Božić, malo tko odriče

Kolači su poznati još od doba starog Egipta, no pošto se u to vrijeme kruh spravljao s jajima i maslacem, više su sličili kruhu negoli kolačima kakve danas poznajemo.

Naime, jedino što je u to vrijeme razlikovalo ova dva proizvoda je to što se kolač zaslađivao medom, orasima i voćem te se pravio samo za posebne prigode.

Kolači su prvotno bili veliki i u obliku kruga. Odatle im i ime, od riječi kolo (grč. kýklos, kolo, krug; lat. colere, bježati okolo), što je već u praslavenskom jeziku dalo riječ kolač.

Kolači su najčešće slatki i slasni, pa ih zovemo i slastice. Poznati Oxfordov rječnik engleskog jezika bilježi još od 13. stoljeća riječ “cake” koja danas označava kolač i tortu, a korijen vuče iz stare nordijske riječi “kaka”, dok je hrvatska riječ torta vjerojatno nastala kao osamostaljen particip tortus (od lat. torquere, viti, sukati, obrtati) pa je tako torta ime dobila po okruglom, zavijenom obliku.

Računajući s tim, jasno je i kako je granica između kolača i torti poprilično tanka. Ipak, moderni oblici ovih slastica koje danas poznajemo svoj zamah u Europi dobili su tek u 17. stoljeću zahvaljujući razvoju tehnologije, odnosno pojavi pećnica i kalupa, ali i dostupnosti raznih sastojaka kao što je rafinirani šećer.

Od onda do danas puno se toga promijenilo, bilo da je riječ o njihovom izgledu, sastojcima ili prilikama u kojima se koriste – kolači su i dalje ostali omiljena hrana raznih kultura i generacija.

RECEPTI I SASTOJCI
U našim krajevima kolači su oduvijek imali posebno mjesto u gastronomiji. Različiti krajevi imaju svoje zasebne tradicionalne specijalitete, no danas to nije neka prepreka kada je internet prepun recepata i uputa, dok i oni koji nemaju vremena za pripremu kod kuće, kolače mogu kupiti u trgovinama ili slastičarnicama.

Božić nam se bliži pa će i potražnja za kolačima biti sve izraženija. No, prije nego prijeđemo na konkretne brojke koje otkrivaju koliko smo trošili na proizvode ove kategorije u proteklih godinu dana, pogledajmo što sve pod mješavinama i dodacima za kolače podrazumijevamo sukladno klasifikaciji agencije AC Nielsen.

Tu spadaju:

KVASAC – Kvasac se koristi kod pripreme dizanih tijesta. U kategoriju spada isključivo kvasac u prahu bez obzira na veličinu i tip pakiranja.

ŠKROBNO BRAŠNO – U ovu kategoriju spada jestivi škrob koji se koristi za kolače, torte, kekse, deserte, nabujke.

PRAŠAK ZA PECIVO – Prašak za pecivo je aditiv koji tijestu daje svojstvo rasta.

VANILIN ŠEĆER – Od vanilije, vanilijin šećer u malim pakiranjima.

KREME ZA KOLAČE/TORTE – Krema za kolače u prahu priprema se dodavanjem vode ili mlijeka, a koristi se kao krema za punjenje kolača – kreme za kolače, instant kreme i šlag kreme za torte i kolače (npr. parfe kreme).

MJEŠAVINE ZA KOLAČE – Kategorija uključuje mješavine za tijesto&kreme (npr. smjesa za princes uštipke ili za kompletan kolač), kreme za kremšnite, bakin kolač, kuglof, instant smjese za palačinke i sl.

ŽELATINA – Želatina se koristi kao pomoć u pripremi krema, želea i raznih deserata. U ovu kategoriju spadaju mljevena želatina i želatina u listićima. Kategorija ne uključuje sredstva za pravljenje zimnice kao npr. gelfix i želin.

UČVRŠĆIVAČI ZA KREME/ŠLAG – Učvršćivači za kreme koriste se kao aditivi za pripremanje svježih krema, odnosno za njihovo fiksiranje (učvršćivanje). To su šlagfix, kremfix i sl.

ŽELE/PRELJEVI – Želatina je mješavina za glazuru. Brzo se priprema dodavanjem vode, a koristi se kod izrade kolača. Ovdje spadaju proizvodi s nazivom “preljev za torte”.

PRODAJNI POKAZATELJI
Na temelju podataka AC Nielsena o prodaji mješavina i dodataka za kolače, koji ne uključuju cash&carry i diskontne trgovine (Lidl), u proteklih godinu dana (listopad 2013. – rujan 2014.), prodajni rezultati kategorije su iznimno stabilni.

Količinska prodaja pritom je iznosila 1.021 tonu, što je rast od 1,2% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Istodobno, vrijednosna prodaja je blago smanjena (-0,7%) te je dosegla iznos od 75,8 milijuna kuna.

Vodeći proizvođači mješavina i dodataka za kolače su (abecednim redom): Dr. Oetker (Dr. Oetker, Gustin), Kvasac (Di-Go), Podravka (Dolcela, Podravka) te trgovačke robne marke koje same nose 6,8% količinske prodaje.

Nekoliko je proizvoda koje se pritom može smatrati nositeljima kategorije s obzirom na to da zauzimaju približno sličan prodajni udio. Vodeći je vanilin šećer (29%), zatim slijede prašak za pecivo (21%), mješavine za kolače (20%) i škrobno brašno (19%). Na začelju je sa 7% udjela kvasac, dok na ostale proizvode otpada 3% prodaje.

Supermarketi su vodeći kanal prodaje s 42% udjela, a potom dolaze hipermarketi s 28%. Iza njih se nalaze velike trgovine mješovitom robom (15%), srednje trgovine mješovitom robom (11%) i male trgovine mješovitom robom (4%).

Dr. Oetker Dodaci i Mješavine za kolače
Segment praškastih proizvoda, za razliku od mnogih prehrambenih proizvodnih grupa, nije u padu. Ovaj trend prate i Dr. Oetker dodaci za kolače koji obuhvaćaju raznovrsnu grupu proizvoda, a odlikuje ih kvaliteta, tradicija i širina asortimana. Od najobrtajnijih tu su vanilin šećer, prašak za pecivo Original Backin, fini jestivi škrob Gustin, Instant kvasac i želatine, Kremfix, razne kreme i preljevi za torte. Najprodavaniji oblik ambalaža su takozvana “multipakiranja” s jednim ili više gratis pakiranja. Od davne 1898. godine pa sve do danas, Dr. Oetker Gustin fini jestivi škrob provjeren je dodatak pri kuhanju i pečenju kolača kod domaćica diljem Europe pa tako i kod nas. Kako bi i u današnjim vremenima bio po mjeri svakog potrošača, Gustin dolazi u različitim veličinama pakiranja među kojima je malo, ekonomično pakiranje najnovije. Osim Gustina, u malim pakiranjima dolaze i već poznati dodaci za kolače – Kakao za kolače i Soda bikarbona. “Ekonomična i praktična pakiranja omogućuju jednokratnu uporabu čime se može izbjeći skladištenje pakiranja u kuhinjskim ormarićima, a cijena je iznimno atraktivna. Jedno pakiranje sadrži količinu točno za tri pune žlice”, navode iz Dr. Oetkera. U segmentu Mješavina za kolače najobrtajniji su Muffini, kao male i slatke ideje za svaki stol, koje odlikuje jednostavna priprema i receptura. Novitet u ovom segmentu su Mini muffini, namijenjeni za one najmanje potrošače, ali i kao dobra ideja za svaku obiteljsku zabavu. Ususret nastupajućim blagdanima, Dr. Oetker predstavlja svoje božićne mješavine za kekse u novom ruhu koje osiguravaju jednostavniju i bržu pripremu omiljenih kolačića: Vanilin kifle, Božićni keksi, Medenjaci i Kokos poljupci.

Mješavine i dodaci za kolače: Sezona torti i kolača

Podravka Dodaci i Mješavine za kolače
U kategoriji Mješavina i dodataka za kolače Dolcela ima široku lepezu proizvoda. Asortiman se dijeli na:
– “male pomagače” za pečenje kolača: Vanilin šećer, Prašak za pecivo, Gussnel, Instant kvasac, Preljev za torte, Šlagfix, Rum šećer, Limun šećer. Odnedavno je ta linija dodatno upotpunjena s novim “basic” proizvodima: Kokosovo brašno, Mak u zrnu, Vanilin šećer u prahu, Kakao u prahu, Mljeveni keks za kolače.
– pudinge u tri linije: regular (okus vanilija, čokolada, jagoda i malina), premium pudinge (puding bourbon vanilija, premium puding nougat, premium puding čokolada) te kao novitet u asortimanu gourmet pudinge čija je posebnost u tome što su dodatno obogaćeni s komadićima voća (Puding vanilija s komadićima jagode, Puding čokolada s komadićima narančine korice).
– šlag pjene: ovisno o tome koja se odabere mogu se pripremati s mlijekom ili vodom te Šlag kreme koje imaju dvostruku pripremu (mogu se po želji koristiti kao krema za slasticu ili desertna krema).
– kreme i mješavine za kolače koje olakšavaju i ubrzavaju pripremu kolača npr. Tiramisu, Parfe krema, Krema za kremšnite te omiljeni Muffins i Čokoladni muffins. Linija je nedavno upotpunjena s proizvodima čija je prednost što se pripremaju bez pečenja – Cheesecake i Chococake.
S obzirom na široku paletu proizvoda, iz Podravke kao najvažnije potkategorije izdvajaju “male pomagače” (pripomoći za pečenje kolača) i pudinge. “Mješavine i dodaci veću prodaju imaju tijekom Uskrsa i Božića kada se najviše peku kolači. Posebnost ove kategorije je što potrošačima imamo priliku nuditi mnogo ideja i novih proizvoda, a sve u svrhu da im olakšamo i učinimo zabavnim pripremu slastica”, ističu iz koprivničke tvrtke.

Mješavine i dodaci za kolače: Sezona torti i kolača