Dostavu proizvoda kupljenih u Konzum Internet prodavaonici obavljamo na području Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka sa širim okolicama. Nastavljamo dalje širiti ovu uslugu te nam je zadovoljstvo ekskluzivno najaviti i otvaranje usluge na područje grada Zadra i okolice, najavljuje Dalibor Sović, rukovoditelj Konzum Internet prodavaonice

S ponosom možemo reći kako danas, 12 godina nakon što smo pokrenuli Internet prodavaonicu, imamo više od 90.000 registriranih korisnika te iz godine u godinu ostvarujemo značajan rast prometa, ističe Sović.

Kada je pokrenuta Konzum Internet prodavaonica, kako je tekao razvoj tijekom godina te na koji način ste unapređivali uslugu?
Konzum Internet prodavaonica započela je s radom 2002. godine i od tada kontinuirano radimo na unapređenju poslovanja kroz različite inovacije uz primjenu međunarodnih normi i standarda.

Na samom početku internet prodavaonica je poslovala pod imenom Maxidiskont, a od 2006. godine uveden je aktualni naziv Konzum Internet prodavaonica.

Od značajnijih investicija možemo izdvojiti novi dizajn internet prodavaonice koji je predstavljen 2007. godine, dok je 2010. puštena u produkciju Konzum mobilna aplikacija za iOS, Android i RIM platforme. U prosincu iste godine pokrenuta je i prva prodajna mobilna aplikacija za Windows 8 platformu u Hrvatskoj.

Potom je značajno spomenuti 2011. godinu kada je otvorena prva PoKupi prodavaonica i to u Zagrebu, dok su ove godine predstavljene nove web stranice i mobilne aplikacije.

Na kojim područjima Hrvatske pružate uslugu internet trgovine te imate li u planu širenje pokrivenosti i na druge hrvatske gradove i regije?
Trenutno dostavu proizvoda kupljenih u Konzum Internet prodavaonici obavljamo na području Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka sa širim okolicama.

Nastavljamo dalje širiti ovu uslugu te nam je zadovoljstvo ekskluzivno najaviti i otvaranje usluge na područje grada Zadra i okolice. Cilj nam je uskoro ovu uslugu ponuditi i u drugim većim gradovima i regijama Hrvatske.

Možete li reći nešto o asortimanu. Koliko proizvoda ukupno nudite te koji su najpopularniji kod domaćih kupaca?
U ponudi Konzumove Internet prodavaonice nalazi se više od 20.000 artikala, a uključuje široku ponudu hrane i pića te bogat asortiman svježih proizvoda: voća i povrća, mesa i ribe, pekarski i mliječni asortiman, kao i sve potrebne artikle iz segmenta kućanskih potrepština, ljepote i njege, dječjeg svijeta kao i rezanog cvijeća te lončanica.

Korisnici usluga Konzum Internet prodavaonice sve više odabiru proizvode iz svježeg asortimana, što predstavlja priznanje kvaliteti naših proizvoda te osoblja koje uvijek odabire najbolju i najkvalitetniju robu za svoje kupce.

Koliko kupaca koristi online Konzum uslugu? Kako je organizirana usluga dostave te koji su načini plaćanja?
S ponosom možemo reći kako danas, 12 godina nakon što smo pokrenuli Internet prodavaonicu, imamo više od 90.000 registriranih korisnika te iz godine u godinu ostvarujemo značajan rast prometa.

Ušteda dragocjenog slobodnog vremena i kupnja iz udobnosti doma sigurno su među glavnim razlozima zašto kupci sve više odabiru kupnju putem interneta.

Kao prednosti Konzum Internet prodavaonice, svakako bi istaknuo asortiman identičan prodavaonicama najvećeg formata, tjedne akcije posebno kreirane za online kupce, jednostavan odabir artikala i “punjenje” košarice, stalno praćenje potrošenog iznosa i odabir načina plaćanja, mogućnost sakupljanja bodova na MultiPlusCard kartici te dostavu naručene robe na adresu kupca.

Što se tiče isporuke robe naša dostavna vozila osiguravaju izvrsne uvjete prijevoza jer sadrže različito klimatizirane odjeljke kako bi naručeni artikli stigli u istom stanju i uvjetima u kojima se drže unutar prodajnog prostora.

Naručenu robu dostavljamo svaki radni dan i subotom od 9 do 21 sat te nedjeljom od 9 do 15 sati. Minimalni iznos narudžbe je 200 kn, a dostava iznad 500 kn je besplatna.

Plaćanja su moguća putem interneta kreditnim karticama i prilikom preuzimanja robe i to gotovinom, debitnim i kreditnim karticama.

Razvili ste i uslugu PoKupi. Kako su kupci reagirali na ovu uslugu te u kojim područjima Hrvatske je dostupna?
Uz mogućnost dostave do vrata, kupci po cijeloj Hrvatskoj mogu izabrati i uslugu PoKupi. Popis dostupnih lokacija se ubrzano povećava, a trenutne PoKupi lokacije može se pronaći na stranicama Konzum Internet prodavaonice.

Ova usluga dodatan je iskorak Konzum Internet prodavaonice koja donosi mnoge prednosti kupcima koji kupuju online. Radi se o usluzi u sklopu koje korisnici Konzum Internet prodavaonice osobno preuzimaju unaprijed naručenu robu u Super Konzumu.

Korisnik ove usluge svoju narudžbu preuzima na dogovorenom prodajnom mjestu, isti dan, bez troškova dostave. Ušteda vremena i manji troškovi te mogućnost preuzimanja narudžbe isti dan glavne su prednosti ovog vida usluge koju su korisnici prepoznali i sve češće ju svakodnevno koriste.

Daljnji razvoj planira širenje PoKupi usluga i na druge lokacije u već postojećim gradovima, kao i u nove gradove.

Imate li u ponudi neke nove usluge u online kanalu?
Konstantno radimo na razvoju novih usluga – pokrenuta je usluga poštanskih pošiljki za inozemstvo (EU) pri čemu je naglasak na promociji izvorno hrvatskih proizvoda korisnicima u inozemstvu, a novost je da od sada kupci mogu naručiti određene artikle i na kioske Tiska preko nove usluge Konzum web paket.

Dovoljno je samo da na stranicama Konzum internet prodaje odaberu uslugu Konzum web paketa i prikladni asortiman te naruče artikle koje onda mogu preuzeti na lokaciji njima najbližeg kioska Tiska. Usluga je dostupna po cijeloj Hrvatskoj.

Kao lider u uvođenju inovativnih usluga za svoje kupce, omogućili smo i uslugu kupnje putem mobilne aplikacije. Konzum mobilna aplikacija, koja je potpuno usklađena s Internet prodavaonicom, najjednostavniji je način za pronalazak prodavaonica u neposrednoj blizini, pregled akcijskih artikala te kupnju svih proizvoda potrebnih u kućanstvu, za pregled najnovijih akcija kao i za dobivanje personaliziranih akcijskih ponuda i kupona.

Konzum mobilna aplikacija dostupna je na iOS i Android platformama za mobilne uređaje i tablete te na Windows 8 platformi za tablete. Zadovoljstvo nam je što su korisnici prepoznali kvalitetu Konzum mobilne aplikacije i što udio prometa koji ostvarujemo putem ove aplikacije iz mjeseca u mjesec sve više raste.

Međutim, mobilna aplikacija nije samo “prodaja” već korisnici putem nje mogu pretražiti najnovije akcije, dobivati obavijesti za “svoje” artikle kada se nađu na akciji te također putem lokatora (na tri jezika – hrvatski, engleski, njemački) pronaći i najbliže prodavaonice.

Današnji ubrzani tempo života često ne ostavlja previše vremena za odlazak u kupnju odnosno nabavu svega što je potrebno kućanstvu – od prehrambenih artikala do svih ostalih kućnih potrepština.

Stoga je Konzum Internet prodavaonica prvi odabir za kupnju sve većeg broja kupaca. Konzum Internet prodavaonica ostvaruje rast u dvoznamenkastim iznosima, a s oporavkom gospodarstva taj će rast biti još veći.

Tko su kupci Konzum internet prodavaonice? Kako izgleda njihov demografski profil?
Trenutni kupci Konzum internet prodavaonice su većinom klasični internet kupci, nosioci kućanstva, s višim obrazovanjem te novoosnovane mlađe obitelji s djecom.

Primjetan je i rast udjela starije populacije kojima Konzum Internet prodavaonica predstavlja odlično rješenje za njihove potrebe jer se dostava namirnica vrši do ulaznih vrata pa time izbjegavaju napor nošenja teških vrećica i ostvaruju uštedu vremena.

Potencijal internet prodaje leži u stasanju mlađih generacija u nositelje kućanstava te samim time očekujemo nastavak trenda daljnjeg jačanja internet trgovine, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, posebno u zapadnoj Europi čije trendove pratimo i gdje internet prodaja zauzima sve značajniji udio u ukupnom tržištu FMCG-a.

Imate li uslugu internetske prodavaonice implementiranu i na tržištima regije?
Da, Internet prodavaonica je dostupna i na regionalnim tržištima, konkretno u Bosni i Hercegovini te Srbiji, pri čemu trendovi prodaje na tim tržištima slijede ponašanje na tržištu Hrvatske i ostvaruju rast ovog vida prodaje.