Hrvatski proizvođač konditorskih proizvoda Kraš, koji 45 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima, započeo je plasiranje svojih proizvoda na nova azijska tržišta.

Naime, početkom listopada Kraš je krenuo s izvozom svojih slatkiša u Republiku Koreju gdje će se na policama naći poznati Kiki i gumeni bomboni, dok je za Japan u pripremi već i druga pošiljka Kraševih napolitanki.

Iz tvrtke navode kako je otvaranje novih tržišta rezultat dugoročnih pregovora i suradnje s korejskim i japanskim poduzetnicima nakon uspostavljenih kontakata na svjetskim sajmovima.

“Kraš danas blizu polovice svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima među kojima su i zemlje regije, Europske unije i prekomorja. Upravo na ovim posljednjima, tržištima Saudijske Arabije, SAD-a, Kanade i Australije ostvarujemo najviše stope rasta. Izvoz na njih je već u prvih devet mjeseci povećan za 12 posto, dok je ukupni izvoz povećan za 5,5 posto. U prošloj godini započeli smo s izvozom na tržišta sjeverne Afrike pa je i ovaj posljednji, izvoz u Koreju i Japan, nastavak nastojanja za nalaženjem pozicija na novim, propulzivnim tržištima na kojima se navike potrošača ubrzano mijenjaju”, istaknuo je Damir Bulić, predsjednik Uprave Kraša.

Od Kraševih slatkiša na inozemnom tržištu najtraženije su Napolitanke, Domaćica, Dorina čokolade te premium proizvodi Bajadera i Griotte. Na tržištu Saudijske Arabije Kraš je dugogodišnji lider u kategoriji napolitanki.