olgica-spevec-high-midiPregovori o carinama i drugim pravilima vezanim uz tržišno natjecanje bili su “uzmi ili ostavi”, kaže sudionica pregovora Olgica Spevec

Ulazak u Europsku Uniju za mnoga hrvatska poduzeća mogao bi biti opasan jer će svi strani proizvodi i usluge nesmetano ulaziti u Hrvatsku, carinski režim prema zemljama bivše Jugoslavije postaje nepovoljniji za izvoznike, Hrvatska više neće moći sklapati bilateralne ugovore sa zemljama izvan EU-a, dok će zbog viših carina na sirovine iz Kine, Indije i Brazila porasti troškovi industrijskim proizvođačima koji kupuju proizvode iz tih zemalja.

To je dio režima kojeg će Hrvatska morati prihvatiti uđe li u EU 1.srpnja 2013. godine. “To je bilo uzmi ili ostavi. Tu nije bilo pregovora”, rekla je predsjednica Agencije za tržišno natjecanje Olgica Spevec, koja je bila član hrvatskog pregovaračkog tima za poglavlje 8. Tržišno natjecanje.

Ona je u četvrtak u Zagrebu, na konferenciji “Promjene u uvjetima poslovanja ulaskom u EU”, upozorila hrvatske poduzetnike kako “ulaskom u EU nema prijelaznih razdoblja za prilagodbu”.

“To je prijetnja onima koji se ne pripreme”, naglasila je. Ukoliko se građani Hrvatske na predstojećem referendumu izjasne za ulazak u Uniju, i nakon što svaka zemlja članica odobri ulazak, Hrvatska bi mogla postati članicom 1. srpnja 2013. godine.

Dio hrvatskih gospodarstvenika pogrešno smatra kako će Vlada potpisivati bilateralne ugovore sa zemljama izvan EU i time im održati izvoz. U lipnju je predsjednik Uprave Tvornice Duhana Rovinj, Davor Tomašković, izjavio kako je “važno da Vlada pokuša bilateralnim ugovorima stvoriti uvjete u kojima će hrvatski izvoznici nastaviti svoj rast”.

“Ulaskom u EU nema više nikakvih bilateralnih sporazuma sa zemljama izvan EU-a”, naglašava pak Spevec. TDR, jedan od većih hrvatskih izvoznika, time će godišnje plaćati oko 10 milijuna eura više za carine, napomenuo je u lipnju Tomašković. U sličnoj situaciji nalaze se i druge tvrtke poput Kraša i Vira.

Proizvođač slatkiša Kraš nedavno je najavio zatvaranje pogona i otpuštanje radnika u Hrvatskoj ukoliko se uđe u EU. Prokuristica Kraša, Marica Vidaković, mišljenja je kako će im izvoz pasti između 20 do 30 posto.

Iz konditorske industrije poručuju kako za vrijeme pregovora Zagreba i Bruxellesa uopće nisu bili uključeni niti upoznati sa svim elementima ulaska u EU.

Predsjednik Nadzornog odbora Vira, Marinko Zadro, napominje kako će morati tražiti partnere kako bi mogli konkurirati velikim proizvođačima iz Unije.

Hrvatska nije napravila nikakvu studiju iz koje bi se vidjele prednosti i mane članstva za hrvatsko gospodarstvo. Nadalje, nepoznati su i detalji pregovora vođenih s Europskom komisijom.

Također, veliko je pitanje koliko će hrvatskih kompanija moći uopće konkurirati inozemnim tvrtkama koje već godinama posluju na otvorenom tržištu od oko 500 milijuna stanovnika. (Bankamagazin)