kulen-midi1U Osijeku su danas proglašeni rezultati 12. ocjenjivanja kakvoće slavonskoga kulena, kojega organiziraju osječka Županijska komora u suradnji s Prehrambeno tehnološkim (PTF) te Poljoprivrednim fakultetom.

Ukupnim šampionom proglašen je Mesno-trgovački obrt “Rog” iz Đakova, a od 57 uzoraka podijeljeno je pet zlatnih, 22 srebrne i 23 brončane medalje te pet diploma.

Voditelj Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju osječke Komore Ernest Nad kazao je kako je proizvodnja kulena danas uglavnom standardizirana i udovoljava zahtjevima domaćeg i inozemnog tržišta te da čudi što taj proizvod, unatoč svim dosadašnjim naporima na njegovu brendiranju, još nije dobio oznaku izvornosti, koju je dobio istarski pršut.

Dekan osječkog PTF-a Drago Šubarić naveo je kako je analiza kvalitete, obavljena u Centru za kvalitetu mesa toga fakulteta, pokazala da su kemijska i druga svojstva pregledanih uzoraka bolja od prošlogodišnjih, dodavši kako ova ustanova provodi program edukacije za proizvođače kulena, a ima i postdiplomski studij proizvodnje tradicionalnih mesnih proizvoda.

Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak kazao je kako je potrebno uložiti dodatne napore u tržišni plasman kulena, kao i u brendiranje te zaštitu kulena kao autohtonog proizvoda ovoga područja. (H)