milka-kultni-brendovi-ftd 777Malo je ljudi kojima se osmijeh na licu ne razvuče na spomen čokolade, a mnogi čokoladu poistovjećuju upravo s brendom Milka. To pokazuje koliku vrijednost i snagu posjeduje ovaj brend koji nas uveseljava više od sto godina

Kada su jednom prilikom pred 40 tisuća djece u Njemačkoj postavili zadatak da nacrtaju kravu, svako treće dijete ju je nacrtalo i obojilo u ljubičastu – boju Milka čokolade. Tolika je snaga ovog brenda koji je sa svojom ljubičastom kravom koja stoji na prelijepim alpskim pašnjacima uistinu pokorio svijet.

milka-bulletZa ovu legendarnu mliječnu čokoladu zaslužan je Švicarac Philippe Suchard, koji da je uspio u svom naumu, ljudima nikad ne bi predstavio svoju Milka čokoladu.

Naime, nakon završetka slastičarske škole u Bernu koju je pohađao sa svojim bratom, Philippe je odlučio napustiti taj “zanat” i zaploviti poduzetničkim vodama.  I ne samo to, htio je zaploviti preko oceana i pokoriti američko tržište.

U svibnju 1824. godine Philippe Suchard je napunio svoju torbu vrhunskim švicarskim satovima i prekrasnim švicarskim vezom (nešto poput naše čipke) i zaputio se preko “bare” u nadi da će ostvariti odličnu prodaju i osigurati si bolju budućnost.

Bio je uvjeren kako ispred njega stoji samo uspjeh i ništa više. Ali kako to obično biva u životu, planovi mu se nisu ostvarili, satovi se nisu prodavali, čipku nitko nije želio, a njemu je pao mrak na oči. Stara poslovica, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, mogla bi se primijeniti u Suchardovom slučaju.

Njemu se smrklo, a nama ostalima je to početak svitanja jer da se epizoda u Americi odigrala drugačije, možda nikada ne bismo upoznali Milka čokoladu. Pa hvala svima koji nisu htjeli kupiti sat od Sucharda i što su kolutali očima na švicarski vez jer taj ga je neuspjeh naposljetku natjerao nazad u domovinu u kojoj će mu se ostvariti svi snovi.

Naime, u studenom 1825. godine, nešto više od godinu dana nakon neslavnog odlaska u Ameriku, Suchard je u gradu Neuchâtel otvorio vlastitu slastičarnicu, gdje je počeo s proizvodnjom čokolade.

Danas se nažalost ne zna mnogo o toj čokoladi i na koji način se proizvodila, ali sigurno je da se sve radilo ručno. Ubrzo nakon otvaranja, Suchard je shvatio da “ručnim radom” neće postići željeni uspjeh te je nakon godinu dana proširio svoju proizvodnju i preselio je u obližnje selo Serrières, gdje je počeo koristiti snagu vode, tj. mlin koji je ubrzao način proizvodnje i omogućio mu da proizvede između 25 i 30 kilograma čokolade dnevno.

milka-traditionPrve čokolade koje je osmislio prodavale su se u formi četvrtastih prutića naziva Neapolitans. U to vrijeme, mlijeko se još uvijek nije dodavalo u čokolade, osim u čokoladnim napitcima pa su čokolade bile tamne i gorke. Takva politika provodila se sve do 1890. godine kada je po prvi puta u čokoladu dodano i mlijeko.

ROĐENJE LJUBIČASTE KRAVE
milka-lead01Začetnik Milka čokolade nije doživio mlijeko u čokoladi. Preminuo je 1884. godine, a njegov posao, i to više nego uspješno, preuzela su njegova djeca koja su 1901. godine službeno predstavila brend “Suchard Milka”. Čak i prije predstavljanja Milka čokolade, Suchardova tvornica je bila poznata i priznata u svijetu.

Godine 1893. ime “Suchard” je registrirano kao internacionalni brend, što je potaknulo i proces širenja proizvodnje na druge države. Prva tvornica izvan Švicarske otvorena je u njemačkom gradu Lörrach.

Od samog početka Milka čokolada prodavala se u danas svima prepoznatljivoj ljubičastoj boji. Ta upečatljiva boja koju mnogi povezuju upravo s Milkom od samih je početka bila zaštitni znak ove čokolade, a službeno je registrirana i zaštićena kao boja Milka brenda 1964. godine.

Više od 70 godina ovaj je brend na tržištu nastupao pod imenom Suchard Milka, sve do 1972. godine kada doživljava redizajn te se na omotu pojavljuje ljubičasta krava i u nazivu ostaje samo “Milka”.

Za ljubičastu kravu zaslužna je marketinška agencija Young & Rubicam čija je ideja na kraju osvojila svijet i podarila nam jedan od najprepoznatljivijih brendova današnjice.

Od tada do danas, ljubičasta krava se pojavila u više od 110 televizijskih reklama i mogli bi reći da je postala kultni simbol, prepoznatljiv u svim kutovima svijeta.

SPAJANJA I PREUZIMANJA
Kompanija Suchard je sve od 1970. godine poslovala samostalno kada se udružuje s kompanijom Tobler iz čega nastaje nova tvrtka naziva Interfoods. Dvanaest godina kasnije Interfoods se udružuje s kompanijom Jacobs i nastaje Jacobs Suchard AG, da bi 1990. godine kompaniju preuzeo Phillip Morris koncern.

Milka čokolade su bile pod Phillip Morrisom samo tri godine kada se Kraft General Foods Europe i Jacobs udružuju te nastaje kompanija Kraft Jacobs Suchard koji godine 2000. mijenja ime u Kraft Foods da bi se 2012. godine podijelio na dva entiteta: Mondelēz International, pod čijim se krovom nalaze konditorski i snack proizvodi, te Kraft Foods Group koji se fokusirao na ostali asortiman na tržištu Sjeverne Amerike.

UGLAĐENA I DELIKATNA
Kvaliteta ima dugu tradiciju u Milka čokoladama. Već više od sto godina Milka čokolade osvajaju tržišta diljem svijeta. Od samog početka Milka je bila na glasu kao najdelikatnija i najnježnija čokolada koja se topi u ustima. Te karakteristike vežu se uz alpsko mlijeko koje se koristi pri izradi Milke, a koje se dobiva od krava Simmental koje uživaju na Alpama hraneći se samo najkvalitetnijom travom i udišući svježi alpski zrak.

evolution_milkaOvakvo pažljivo brendiranje Milka čokolada od početka je bilo prisutno i mogli bi reći iznimno uvjerljivo, što je u konačnici i polučilo ogroman uspjeh Milka čokolada. Od početaka, kada se Milka prodavala samo u “tabli” pa do danas kada se prodaje u svim oblicima, bilo pralinama, keksima, sezonskim proizvodima ili sladoledima, Milkina ogromna snaga dolazi iz stručnosti, kvalitete, vjerodostojnosti i tradicije koja ovaj brend drži na vodećim pozicijama mnogih svjetskih tržišta.

Uz sve navedeno, Milka svoju odličnu poziciju na tržištu može zahvaliti i neprestanom ulaganju i razvoju novih proizvoda, ali i co-branding strategiji koju je počela primjenjivati 2008. godine. Tako su se u kombinaciji s Milkom mogli pronaći keksi Oreo, Tuc, sir Philadelphia i mnogi drugi.

Ovim pristupom Milka je privukla nove kupce i povećala tržišni udio. Strategijom co-brandinga Milka pokušava kreirati novu potražnju stvarajući nove proizvode kako bi u konačnici povećala prodaju. Ciljajući na znatiželjne potrošače koji žude za novim proizvodima Milka kombinira dva brenda pomoću kojih privlači nove vjerne kupce.

VELIKA PROIZVODNJA
Milka danas svoje čokolade proizvodi u više od deset zemalja Europe. Glavna tvornica je i dalje u njemačkom gradu Lörrach, gdje se proizvede oko 140.000 tona čokolade godišnje (podaci iz 2012. godine). Ostale europske tvornice nalaze se u Austriji, Poljskoj, Belgiji, Španjolskoj, Francuskoj, Engleskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj.

Milka-Milka TrninaBrend Milka ostvario je 1,5 milijardi dolara prihoda u 2015. godini, a svakoga sata diljem svijeta proda se više od 150 tisuća proizvoda koji se nalaze pod Milkinim kišobranom. Vjernost kupaca u našoj regiji potvrdila je Valiconova lista vodećih brendova za 2015., gdje je Milka zauzela, baš kao i godinu prije, prvo mjesto na razini cijele regije.

jozo-knez-potpis-jatrgovac