Kvart market

Prvu trgovinu pod brendom Kvart market vlasnik je otvorio prije 11 godina. Od tada je svoj lanac dućana u kojem kupce često znaju po imenu proširio za još sedam prodajnih mjesta u kojima mušterijama uvijek nastoje ponuditi najbolje cijene.

Kriza ponekad zbilja može biti itekako odlična prilika. Svjedočio je tome na osobnom primjeru Matija Habljak, uspješni trgovac u čijem je lancu Kvart market, osnovanom 2012. godine, danas čak osam kvartovskih trgovina površine od 50 do 150 četvornih metara. Na otvaranje prve trgovine u zagrebačkom Šestinskom dolu na neki su ga način natjerale okolnosti s obzirom na to da je radio u sektoru veleprodaje u kojem mu nije produljen ugovor. “Od prve otvorene trgovine pod brendom Kvart market prošlo je 11 godina, a u tom je razdoblju lanac proširen za još sedam dućana, što znači da smo u prosjeku svaku godinu i pol otvorili po jedno prodajno mjesto”, kazuje vlasnik Matija Habljak objašnjavajući da se u njihovom slučaju ne radi o nagloj ekspanziji već promišljenim koracima koji su uslijedili nakon razmatranja svake prilike koja se nudila. Dodaje odlučno kako se tijekom svoje poduzetničke karijere u trgovini uvjerio da je riječ o prilično turbulentnoj djelatnosti u kojoj je, možda i više nego u drugim sektorima, nužno svakodnevno pratiti trendove i prilagođavati se promjenama. S vremenom okolnosti u sektoru se nisu smirivale nego su se, naprotiv, dodatno dinamizirale čega smo itekako svjesni svakodnevno i kao kupci.

Kao i svima u djelatnosti trgovine, i Matiji i njegovom timu koji danas broji 45 zaposlenih, kupac je uvijek u središtu zbivanja i razmišljanja. Nikada ne propuštaju priliku približiti im se i pružiti im dodanu vrijednost budući da su danas svi prisiljeni svoje kućne budžete rastezati do krajnjih granica. “Sve cijene u svim dućanima su nam iste što je posebno važno danas u uvjetima inflacije i općih poskupljenja. Trudimo se ujedno kupcima ponuditi što više akcija i posebnih ponuda koje nam čine veliki udio u ukupnoj prodaji”, ističe vlasnik Kvart marketa, dućana koji svojim kupcima nude zaista široki izbor robe široke potrošnje u kojem su u manjem segmentu prisutne i igračke ili ponekad prigodno školski pribor.

CENTRALNO SKLADIŠTE
Sve trgovine Kvart marketa smještene su na zapadu Zagreba jer se nedaleko nalaze i uredske prostorije kao i centralno skladište lanca. “Djelomično je tako ispalo igrom slučaja, ali sada mi ovakav raspored itekako odgovara jer pojednostavljuje poslovanje. Što se skladišta tiče, ono će nam uskoro biti i premaleno jer zbog tržišne situacije nastojimo provoditi investicijske kupnje i skladištiti veće količine robe kako bismo našim kupcima uvijek mogli ponuditi povoljnije cijene”, zadovoljan postignutim komentira Matija.

Prisjeća se ujedno kako je i njemu početak poslovanja ponekad zadavao glavobolje. Kao mladi poduzetnik od svega 26 godina nije bio zanimljiv poslovnim bankama pa je stoga sve potrebno za uređenje prve trgovine bio prisiljen nabaviti rabljeno. “Ta je varijanta na kraju ispala prilično skuplja jer se hladnjak, naravno, pokvario baš u kolovozu, a slijedila ga je i klima što je značilo propadanje robe”, prisjeća se Matija danas svjestan kako je idealno nabaviti novu opremu i onda dulje vrijeme biti miran i siguran da će sve biti u redu. Također, danas mu je jasno kako nije neočekivano da je svaki biznis u početku “na klimavim nogama”, ali se s godinama situacija stabilizira, a poduzetnici se naviknu lakše nositi s brojnim izazovima koji neumitno dolaze.

Počeci poslovanja bili su mu obilježeni suradnjom s velikim dobavljačima, a s vremenom se popis sve više širio. Tijekom godina s mnogima je uspio ispregovarati bolje uvjete nabave i smatra kako mu je sada s više poslovnica lakše nastupiti prema partnerima. Dijelom je to zasluga i opće situacije na tržištu na kojem su i proizvođači, ali i distributeri postali svjesniji snage male trgovine, a djelomično je rezultat i članstva u Savezu udruga malih trgovaca preko kojeg također ima odličan odnos s partnerima.

Svjestan je Matija da bi sve to ipak bilo nemoguće bez vjernih djelatnika. “Iako su kupcima u dućanu uvijek očekivano najvažnije povoljne cijene, izuzetno je važno imati pouzdanog djelatnika koji je u svakodnevnom kontaktu s mušterijama i zna njihove potrebe u detalje. Kolegice i poneki kolega direktno u trgovini su nezamjenjivi i ključni za dobre rezultate koje ostvarujemo”, smatra Matija dodajući kako je i nakon 11 godina on još uvijek uključen u sve procese u tvrtki, ali u tome ima svesrdnu pomoć svih zaposlenih pa jednako tako po potrebi svi uskoče i odrade posao u nabavi, formiranju cijena ili u marketingu.

TURBULENTNI UVJETI
Za sada nije imao problema pri pronalasku djelatnika, ali situacija je puno složenija nego u vrijeme kada je počinjao posao u trgovini. Zato ga tješi činjenica da su u Kvart marketu još uvijek zaposlene djelatnice koje su s njima od početka što kupcima, ali i tvrtki donosi potrebnu stabilnost i kontinuitet. “Svi naši zaposlenici međusobno se dobro poznaju pa je logično da često zajedno promišljamo i poslovne ideje. Njih lako realiziramo jer smo ipak još uvijek relativno mali i prilagodljiviji turbulentnim tržišnim uvjetima”, ističe Matija ne krijući zadovoljstvo činjenicom da s kupcima imaju tradicionalni odnos, a neke znaju i po imenu, te da oni kod njih nisu, kako se voli reći, samo broj.

Najveći dućan koji je do sada otvoren pod brendom Kvart market je u zagrebačkom naselju Prečko, a on je ujedno i najsvježije otvorena trgovina kupcima na raspolaganju od studenog prošle godine. Cijeli je lanac nedavno doživio i rebranding pa je crvenu boju koja je dominirala njihovim dizajnom zamijenila zelena kao simbol svježine, a pokrenute su i aktivnosti na društvenim mrežama kako bi i tim putem bili bliže kupcima i predstavili im sve novitete u ponudi kao i povoljne cijene.

Što nosi budućnost nitko ne može predvidjeti, ali Matija pouzdano zna da će svoj lanac trgovina i dalje širiti ako se za to ukaže povoljna prilika. Na dosadašnje je rezultate ponosan i zadovoljan je njima, ali nikako ne planira spavati na lovorikama, nego i dalje predano raditi i boriti se za stečene, ali i neke nove pozicije na tržištu.

Prethodni članakSlow cooked selection PIK Vrbovca – Kad će? Sad će!
Sljedeći članakInflacija u SAD-u osjetno usporila u ožujku