Inflacija u SAD-u osjetno usporila u ožujku

U usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom kućanstva su za hranu izdvajala 8,4 posto više novca, ali i 0,3 posto manje nego u veljači, što pokazuje prvo pojeftinjenje hrane na mjesečnoj razini od rujna 2020. godine

Inflacija u SAD-u osjetno je oslabila u ožujku, odražavajući pojeftinjenje energenata i pad cijena hrane na mjesečnoj razini prvi puta u dvije i pol godine, pokazali su u srijedu podaci ministarstva rada.

Godišnja stopa inflacije u najvećem svjetskom gospodarstvu iznosila je u ožujku pet posto i bila je za puni postotni bod niža nego u prethodnom mjesecu, kliznuvši na najnižu razinu od svibnja 2021. godine, navode u ministarstvu.

U siječnju iznosila je 6,4 posto, u prosincu 6,5 posto, a u studenom 7,1 posto. Na vrhuncu je bila u lipnju prošle godine, kada je dosegnula 9,1 posto, najvišu razinu od studenoga 1981. godine.

Kada se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija u ožujku blago je porasla, s 5,5 na 5,6 posto.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene ostale su gotovo nepromijenjene, porastavši u ožujku tek 0,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Kada se isključe energija i hrana, mjesečna inflacija iznosila je 0,4 posto i bila je za 0,1 postotni bod niža nego u prethodnom mjesecu.

Energija je na mjesečnoj razini pojeftinila 3,5 posto, nakon pojeftinjenja za 0,6 posto u veljači. Na godišnjoj razini pojeftinila je 6,4 posto, nakon 5,2-postotnog poskupljenja u veljači.

Cijene benzina i lož ulja na mjesečnoj su razini pale za 4,6 odnosno četiri posto, a na godišnjoj bile su niže za 17,4 odnosno 14,2 posto.

Pojeftinili su i struja i plin, za 0,7 odnosno 7,1 posto u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prošlogodišnji ožujak bili su još uvijek znatno skuplji, za 10,2 odnosno 5,5 posto.

Rast cijena plina ipak je značajno usporio na godišnjoj razini, budući da je u veljači plin bio skuplji za 14,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom kućanstva su za hranu izdvajala 8,4 posto više novca, ali i 0,3 posto manje nego u veljači, što pokazuje prvo pojeftinjenje hrane na mjesečnoj razini od rujna 2020. godine, navode u ministarstvu. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKvart market
Sljedeći članakUzbudljiva zbivanja glavne dvorane Dana komunikacija pratite online