kraft-logo-midiUsprkos rastu prihoda nakon preuzimanja britanskog Cadburyja, američka je prehrambena tvrtka u četvrtom tromjesečju zabilježila pad neto dobiti za 24 posto zbog troškova povezanih s integriranjem poslovanja u Velikoj Britaniji.

Tako je Kraftova neto dobit u razdoblju od listopada do prosinca iznosila 540 milijuna dolara. Prihodi su poskočili 30 posto, na 13,77 milijardi dolara, ponajprije zahvaljujući akviziciji britanske tvrtke.

Kraft je najavio da će biti prisiljen povisiti cijene kako bi amortizirao rast troškova sirovina. Njegovo upozorenje o “značajnom rastu troškova inputa” nadovezalo se na sličnu objavu američkog prehrambenog diva Pepsija.

Kraft je već podigao cijene većine svojih proizvoda u Europi, te više od polovine onih u Sjevernoj Americi, a ove godine planira daljnja povećanja.

“Nema dvojbe da je na razvijenim tržištima, poput onog sjevernoameričkog i europskog, povjerenje potrošača i dalje na niskoj razini i mi očekujemo da će tako biti i u doglednoj budućnosti”, priopćila je izvršna direktorica Krafta Irene Rosenfeld.

Kraft je okončao 11,5 milijardi funti vrijednu akviziciju Cadburyja početkom 2010. (H)