parmalat-upravna-zgrada-midiDvije kompanije će godišnje ostvarivati otprilike 14 milijardi eura prihoda čime će se uvrstiti među najveće svjetske proizvođače mliječnih proizvoda

Francuska mljekarska industrija Lactalis preuzela je kontrolu nad talijanskim prehrambenim gigantom Parmalatom.

Talijani nisu baš bili naklonjeni preuzimanju, a ponudu najvećeg svjetskog proizvođača sira od 2,6 eura po dionici nazvali su preniskom.

Lactalis trenutno ima 29-postotni udjel u talijanskoj kompaniji, ali je svejedno najveći pojedinačni dioničar te mu je to bilo dovoljno da na skupštini dioničara u utorak u Parmi osigura devet od ukupno 11 mjesta u upravnom odboru tvrtke.

Za novog predsjednika odbora izabran je Franco Tato, bivši izvršni direktor talijanskog energetskog diva Enela.

Dvije kompanije će godišnje ostvarivati otprilike 14 milijardi eura prihoda čime će se uvrstiti među najveće svjetske proizvođače mliječnih proizvoda.

Ulazak Lactalisa u Parmalat u Italiji je izazvao burne reakcije, najčešće obojene nacionalnim interesom. Protivnici preuzimanja tvrdili su da Italija strancima prodaje i zadnji dragulj prehrambene industrije.

Talijanska je vlada pokušala preuzimanje spriječiti posebnom odlukom. Preuzimanje su, međutim, odobrili talijanski regulator i Europska komisija. (Bankamagazin)