26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:35
VijestiSvijetLactalis preuzima najveću rumunjsku mliječnu industriju

Lactalis preuzima najveću rumunjsku mliječnu industriju

albalact ftd777Francuska mliječna skupina Lactalis će kupiti Albalact, najvećeg proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u Rumunjskoj, u transakciji koja procjenjuje vrijednost poduzeća na oko 65 milijuna eura. Dionice Albalacta skočile su za 15% na burzi u Bukureštu, nakon što je posao najavljen.

Lactalis djeluje na rumunjskom tržištu od 2008., kada je kupio lokalnog proizvođača La Dorna od švicarskog biznismena Jeana Valvisa.

Francuska grupa postigla je sporazum s najvećim dioničarima Albalacta o kupnji njihovih udjela u ukupnom iznosu od 70,3% kapitala tvrtke. Sporazum još treba odobriti rumunjski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ako se ispune svi uvjeti, Lactalis će predati ponudu za preuzimanje 100% dionica Albalacta. Vrijednost rumunjske tvrtke za ovu transakciju procjenjuje se na 90 milijuna eura, ali konačna će cijena biti određena oduzimanjem neto duga tvrtke od procijenjenog iznosa transakcije.

Usklađeni neto dug Albalacta iznosio je oko 26 milijuna eura krajem rujna 2015., čime bi vrijednost transakcije mogla biti oko 64 milijuna eura. Međutim, ova je procjena samo za ilustrativne svrhe, s obzirom na to da će konačna cijena biti određena na temelju najnovijih financijskih podataka tvrtke te će biti podložna određenim prilagodbama, najavljeno je iz Albalacta.

“Ne možemo nepobitno potvrditi da će sporazum biti implementiran prema gore navedenoj cijeli niti da će uopće biti obavljen”, kaže se u najavi.

Albalact je trenutno pod kontrolom rumunjske obitelji Ciurtin koja je tvrtku od države preuzela 1999. godine. Petru Ciurtin bio je menadžer u tvrtki prije privatizacije, a njegov sin, Raul Ciurtin, bio je zadužen za poslovanje u posljednjih nekoliko godina. Oni drže 42,5% udjela u Albalactu putem dviju tvrtki registriranih na Cipru, a za svoj bi udio mogli dobiti oko 27 milijuna eura.

Drugi značajan dioničar je private equity fond RC2 koji posjeduje 25,4% Albalacta te iz ovog posla može dobiti oko 16,2 milijuna eura. Preostalih 32% dionica u vlasništvu je drugih investitora.

Albalact je ostvario promet od 106 milijuna eura i neto dobit od 2,7 milijuna eura u 2014. godini. Tržišni je lider ispred stranih konkurenata kao što su francuska Danone grupa, nizozemska FrieslandCampina, grčki Olympus i francuski Lactalis.

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...