Izvršni direktor Frans Muller o grupi Ahold Delhaize

Ova kompanija duge i bogate tradicije, čije su dionice izlistane na amsterdamskoj burzi, upravo je objavila sjajne rezultate u 2020. godini. Kroz svoje supermarkete, male kvartovske trgovine i online prodaju, poslujući u zemljama Beneluxa, srednjoj i istočnoj Europi te Sjedinjenim Američkim Državama, ostvarila je visokih 75 milijardi eura ukupne prodaje.

Ahold Delhaize nastavlja ići stazom uspjeha kao dobro podmazani stroj višekanalne prodaje, što se osobito očituje u njegovom digitalnom segmentu poslovanja.

Nizozemsko-belgijski maloprodajni div i ove si je godine kao cilj postavio snažan rast internetske prodaje za najmanje 30 posto. To znači da bi online prodaja trebala dosegnuti 9,8 milijardi eura, uključujući i prihode online tržnice. Ova kompanija duge i bogate tradicije, čije su dionice izlistane na amsterdamskoj burzi, upravo je objavila kako je ostvarila sjajne rezultate u 2020. godini.

Kroz svoje supermarkete, male kvartovske trgovine i online prodaju, poslujući u zemljama Beneluxa, srednjoj i istočnoj Europi te Sjedinjenim Američkim Državama, ostvarila je visokih 75 milijardi eura ukupne prodaje. Taj je rezultat ostvaren zahvaljujući skoku internetske prodaje od 67 posto, dok je like-for-like prodaja u fizičkim trgovinama porasla 13 posto. Slijedom svega toga, treba li se otvarati šampanjac u sjedištu kompanije u Zaandamu? Upitali smo direktora…

Gospodine Frans Muller, dok su mnogi neprehrambeni trgovci zbog pandemije morali zatvoriti svoja vrata, vaša je prodaja procvjetala. Što kažete na prijedloge političara koji pozivaju na oporezivanje dobiti koju su veliki trgovci poput vas ostvarili tijekom ovog perioda?
Ovo je pitanje za širu društvenu raspravu i vjerujemo da ovakve stvari trebaju biti prepuštene na odlučivanje novoj nizozemskoj vladi. U svakom slučaju želim reći da naša kompanija na međunarodnoj razini opskrbljuje više od 7.000 društvenih zajednica. Upravo je to i razlog za naša velika ulaganja u zaštitu zdravlja zbog izbijanja epidemije covida-19, što je dio naše društvene odgovornosti. Uz to, mi smo i pouzdani porezni obveznici.

Što podrazumijevate pod pojmom “velika ulaganja”?
Prošle smo godine uložili više od 680 milijuna eura u zaštitu osoblja i naših kupaca, nagradili djelatnike dodatnim bonusima i sudjelovali u dobrotvornim donacijama. Obvezali smo se da ćemo osigurati 1,5 milijardi eura za mirovine te smo otvorili 45.000 novih radnih mjesta tijekom pandemije kako bismo našim kupcima osigurali hranu još dostupnijom. Posljednje, ali ne i manje vrijedno, naša internetska platforma ponudila je “online tržnicu” onim dobavljačima čije bi poslovanje u suprotnom propalo. Trenutno naša platforma bol.com ima 42.000 komercijalnih korisnika.

Kakvu ste vrstu bonusa isplatili svojim zaposlenicima?
To je variralo od zemlje do zemlje, ovisno o lokalnoj situaciji. U Nizozemskoj, primjerice, svih 100.000 zaposlenika sudjeluje u shemi podjele dobiti pa su automatski imali koristi od naših dobrih rezultata, a isplatili smo im i bonus od 15 posto na iznos četverotjedne plaće. U drugim smo zemljama isplatili jednokratne bonuse i izdali bonove za hranu, a u Belgiji smo, na primjer, djelatnicima produžili godišnji odmor.

Jeste li primali državnu pomoć?
Ne, ni centa. Nismo se čak ni prijavili za državnu pomoć unatoč tome što smo morali zatvoriti pojedine Albert Heijn trgovine u Nizozemskoj zbog zdravstvenih razloga te zbog manjka turističkih kupaca u metropolama poput Bukurešta, Amsterdama i Praga.

U 2020. godini vaša je internetska prodaja porasla za dvije trećine. Zašto ove godine ciljate na povećanje od “samo” 30 posto?
Tragična pandemija ispremiješala je sve brojke i daleko nadmašila naše prethodne planove rasta, stoga je primjerenije uspoređivati se s 2019. godinom. Ciljani internetski rast ove godine mora kao osnovicu imati izuzetno snažnu 2020. godinu.

Neprehrambeni proizvodi već su profitabilni na platformi bol.com. Kada će prehrambeni proizvodi doći na “zelenu granu”?
Kroz idućih nekoliko godina. Online prodaja prehrambenih proizvoda već sada je profitabilna u velikim gradovima poput Amsterdama, Roterdama i Bostona. Tu je velika gustoća naseljenosti i prema tome imamo povoljnu ekonomiju razmjera koja može kompenzirati visoke troškove dostave “zadnjeg kilometra” do kućnog praga kupaca. Vaše je pitanje, međutim, gotovo pa staromodno, ako se mogu tako izraziti. Trgovac čak može izgubiti kupce koji većinom kupuju u fizičkim trgovinama ako im nije ponuđena i internetska alternativa kao dodana vrijednost. Višekanalni kupci u prosjeku troše više od kupaca koji kupuju samo u fizičkim trgovinama ili samo putem interneta.

Je li koronakriza imala dugoročan utjecaj na vaše potencijalne akvizicije?
Svakako. Ali još uvijek imamo aktivne planove. Kao i prije, nije nam bitno jesu li preuzimanja mala ili velika, već odgovaraju li našim strateškim ciljevima. Jedina je razlika u tome što sada potražujemo fizički prostor i internetsku stručnost, a to se može vidjeti iz naših nedavnih kupnji s obje strane Atlantika.

Prethodni članakKonzum isplatio više od 7,5 milijuna kuna uskrsnice
Sljedeći članakPrvi hrvatski hard seltzer dolazi iz Jamnice