VijestiSvijetLatinska Amerika povećala dobit SABMillera

Latinska Amerika povećala dobit SABMillera

sabmiller-otvarac-midiMeđunarodna pivarska grupa SABMiller izvijestila je u četvrtak da je u protekloj poslovnoj godini osjetno povećala dobit prije poreza zahvaljujući snažnom rastu u Latinskoj Americi i Africi koji je nadoknadio pad prodaje u Europi.

U poslovnoj godini koja je završila 31. ožujka SABMiller je ostvario dobit prije poreza u visini 5,6 milijardi dolara, što je 55 posto više nego u prethodnoj poslovnoj godini.

Rezultati uključuju i jednokratni prihod od 1,2 milijardi dolara od prodaje ruskog i ukrajinskog poslovanja.

Prodaja lager piva u Sjevernoj Americi pala je za dva posto u prošloj godini, te za jedan posto u Europi. No, taj je pad nadomjestio 8-postotni rast prodaje lagera na latinskoameričkim tržištima, te 13-postotni rast u Africi.

U osvrtu na prodaju u Europi, u SABMilleru ističu da “na tržišta piva i dalje nepovoljno utječe pad potrošnje i usredotočenost industrije na ekonomske marke i pakete”.

Najavljuju da će troškovi sirovina, uključujući ječam, staklo i aluminij, nastaviti rasti u ovoj godini.

Prošle je godine SABMiller kupio Foster’s za 10,3 milijarde dolara i tom je transakcijom osigurao gotovo 50-postotni udio u australskom tržištu piva. (H)

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...