sabmiller-dostava-largeSvjetski gigant u proizvodnji piva SABMiller ponudom od 9,51 mlrd dolara neprijateljski preuzima najvećeg australskog proizvođača piva Foster’s Group

Britanska pivovara i punionica, inače druga po veličini i prihodima svjetska pivovara SABMiller, pokrenula je neprijateljsko preuzimanje australske pivovare Foster’s Group, vrijedno 9,51 mlrd australskih dolara, prenosi The Wall Street Journal.

SABMiller je još u lipnju napravio inicijalnu ponudu za preuzimanje Foster’s Groupa koju je nadzorni odbor ove australske pivovare odbio što je ponukalo čelnike SABMillera da svoju ponudu usmjere direktno dioničarima.

Vrijednost ponude iznosi 4,90 australskih dolara za dionicu Foster’s Groupa što je niže od posljednje postignute tržišne cijene od 4,96 australskih dolara.

Foster’s Group zahvaljujući svom vodećem položaju na australskom tržištu, već dugo vremena predstavlja atraktivnu metu raznim investitorima, a otkako je početkom ove godine odijelio svoje poslovanje od proizvodnje vina koja je stagnirala posljednjih godina, špekulacije za preuzimanjem ove kompanije postajale su sve veće.

Iz SABMillera izjavljuju kako će ovaj pothvat biti financiran kroz kombinaciju postojećih sredstava i novog zaduživanja, a inicijalna zahtjeva podliježe 90-postotnom odobrenju dioničara Foster’s Groupa.

Inače, ova ponuda za preuzimanjem u pivskoj industriji je najveća otkako je Heineken početkom prošle godine kupio meksičku pivovaru Femsa. (Bankamagazin)