Kategorija u posljednjih godinu dana (svibanj 2017. – travanj 2018.) bilježi količinski pad prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Velike trgovine i drogerije najznačajniji su kanal za prodaju kategorije s udjelom u količinskoj prodaji od čak 70%.

U okviru tzv. ljetne kozmetike promatramo tri kategorije: proizvode za njegu tijela, proizvode za depilaciju i gelove za tuširanje. Pa pogledajmo na početku njihove definicije.
Proizvodi za njegu tijela prema Nielsenovoj klasifikaciji obuhvaćaju proizvode namijenjene hranjenju, zaštiti ili vlaženju kože tijela.

Mogu biti u obliku krema, losiona, gelova, ulja, a uključeni su i proizvodi za njegu i učvršćivanje tijela. Nisu uključene kreme za lice, sredstva za tuširanje, puderi za tijelo, kreme za depilaciju, pilinzi za tijelo, sredstva za njegu stopala (isključivo), “2 u 1” gelovi za tuširanje s kremom, dječje kreme, sredstva za sunčanje, sredstva za samotamnjenje (osim kad im je osnovna namjena njega i hidratacija).

Gelovi za tuširanje kategorija su koja uključuje proizvode za tuširanje bilo u kremi, gelu ili tekućini. Također, tu spadaju proizvodi koji su za tuširanje, a ujedno mogu biti i kupka, gelovi za tuširanje i losioni za tijelo u jednom, dječji proizvodi za tuširanje, antibakterijski i dermatološki gelovi za tuširanje ako na njima nije navedeno da su protiv akni, te emulzije za tuširanje koje su pakirane bez pumpice.

Kombinacija: Body and Hair Shampoo, Shower & Shampoo, Shower and Bath, Body and Hair soaps, Face & Body wash, Face & Body & Hair wash spadaju u ovu kategoriju. U kategoriju ne spadaju sapuni, proizvodi koji nemaju svrhu pranja tijela, proizvodi za pranje ruku te proizvodi na kojima je naznačeno da su protiv akni.

Proizvodi za depilaciju namijenjeni su za uklanjanje dlačica. Mogu biti u obliku kreme, trakica, voska, pjene, gela te šećerne paste. U kategoriju ne spadaju sredstva za brijanje, britvice te električni depilatori.

HRANJENJE PA SVE OSTALO
Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2) i trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2) s drogerijama. Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere ni tržnice.

Analiza se odnosi na kumulirano razdoblje posljednjih godinu dana (svibanj 2017. – travanj 2018. vs. svibanj 2016. – travanj 2017.). Kategorija u posljednjih godinu dana bilježi količinski pad prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Velike trgovine i drogerije najznačajniji su kanal za prodaju kategorije s udjelom u količinskoj prodaji od čak 70%.

Ostatak udjela podijelili su supermarketi (16%), hipermarketi (10%) te srednje i male trgovine mješovitom robom koje drže 4% količinskog udjela. Nositelji kategorije su proizvodi namijenjeni za hranjenje kože s 83% udjela u volumenu kategorije. Proizvodi za depilaciju imaju 9%, anticelulitni te proizvodi za učvršćivanje drže po 3%, dok na ostale proizvode otpada 2% udjela. Dva vodeća brenda navedena abecednim redom – Dove i Nivea – zajedno s privatnim robnim markama zastupaju 59% količinske prodaje kategorije.