Kategorija smrznutih jela u zadnjih je 12 mjeseci (prosinac 2015. – studeni 2016.) ostvarila visok rast, kako u vrijednosti, tako još i više u prodajnom volumenu. Ukupna financijska realizacija u iznosu od 24,7 milijuna kuna bila je za 19,6% veća u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je količinska prodaja istodobno skočila za impozantnih 30,3% te je dosegnula 631 tisuću i 700 kilograma

U okviru analize prodajnih pokazatelja trenutno su dostupni samo podaci za kategoriju smrznutih jela u koju spadaju:
Smrznuta pizza – Sve vrste gotovih smrznutih pizza koje se mogu konzumirati odmah nakon zagrijavanja. Misli se na pizze kojima su dodani svi sastojci (povrće, špek, šunka, gljive) ili pizze koje su po “receptu” (kao što su Margarita, Mediteran itd.). Obično su pakirane u kutije ili PVC vrećice.

Uključene su sve vrste različitih veličina pizza kao i francuski kruh pizza tj. šnite francuskog bageta s nadjevom od pizze. Proizvodi koji su pizza pecivo/Bulle također spadaju ovdje (npr. Findus Pizza Bulle).

Ovdje nisu uključene ohlađene (spremne za serviranje) pizze, ohlađene i smrznute pizze spremne za pečenje kao ni sva ostala gotova jela i salate.Smrznuti ručak spreman za kuhanje – Ovo su gotova smrznuta jela koja je potrebno kuhati (nakon odmrzavanja ili smrznuta) prije konzumacije i prodaju se po težini (nije fiksna težina). Neki od proizvoda su Musaka, Cannelloni i dr.

Ovdje nisu uključena smrznuta gotova jela s fiksnom težinom, ohlađena gotova jela za kuhanje, jela spremna za serviranje, u konzervi i smrznuta, smrznute njoke, gotove juhe za kuhanje (smrznute i ohlađene), riba spremna za kuhanje (smrznuta i ohlađena) i smrznuta pizza.

Slana lisnata tijesta/pite s punjenjem – Ovo su prethodno spakirani smrznuti proizvodi na bazi ukusnog tijesta. Mogu se jesti kao međuobrok ili kao dio glavnog jela. Postoje kao obiteljsko pakiranje (family), kao individualni proizvod ili malo pakiranje.

Nekoliko primjera takvih proizvoda su pite sa sirom, špinatom, rolice punjene umakom, quiche lorraine itd. Nisu uključene sve slatke krafne/pite koje su bazirane kao međuobrok, ohlađene i trajne krafne/pite na bazi punjenja, svi ostali hrskavi međuobroci na bazi punjenja kao što su čips, lješnjaci, keksi s punjenjem, krušne rolice, pite, kroasani i svi tipovi kruha.

LIDERI I PRODAJA
Vodeći proizvođači u kategoriji smrznutih jela su: Dr. Oetker (Guseppe, Ristorante), Freiberger Lebensmittel (Alberto), Klas Sarajevo (Klas), Ledo (Ledo), Mlinar (Mlinar), Pekarnica Latica (Latica), Pan-Pek Croatia (Pan-Pek) i trgovačke robne marke koje same nose 23,9% količinskog udjela. Proizvođači su navedeni abecednim redom, a od robnih marki one poznatije.

Prodaja ne uključuje veleprodaju, institucionalnu prodaju, specijalizirane prodavaonice, Cash&Carry, diskontne trgovine (Lidl) niti ugostiteljske objekte. U tako definiranom maloprodajnom kanalu kategorija smrznutih jela u zadnjih je 12 mjeseci (prosinac 2015. – studeni 2016.) ostvarila visok rast, kako u vrijednosti, tako još i više u prodajnom volumenu. Ukupna financijska realizacija u iznosu od 24,7 milijuna kuna bila je za 19,6% veća u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je količinska prodaja istodobno skočila za impozantnih 30,3% te je dosegnula 631 tisuću i 700 kilograma.

S obzirom na prirodu kategorije, odnosno da je uglavnom dostupna u velikim formatima prodavaonica, ne iznenađuje podatak da se kroz hipermarkete realizira više od polovice (51%) količinske prodaje, a kroz supermarkete tek nešto manjih 41,2%. Ostatak prodaje plasira se kroz kanal velikih trgovina mješovitom robom (6,2%), zatim srednjih trgovina mješovitom robom (1%) te malih trgovina mješovitom robom (0,6%).

Podjela prema vrsti proizvoda otkriva da je najpopularnije smrznuto jelo pizza koja drži 57,2% količinske prodaje, a zatim slijede brza jela s 26,1% i pite s 15,3%, dok bageti zauzimaju sitnih 1,4% količinskog udjela.