Zacrtanu misiju i viziju kompanije nije moguće ostvariti bez adekvatnog upravljanja ljudskim potencijalima, a u djelatnosti trgovine i unutar nje posebno maloprodaje robe široke potrošnje, veće zadovoljstvo zaposlenika direktno korelira s povećanjem zadovoljstva kupaca, te omogućava zadržavanje postojećih kao i privlačenje novih zadovoljnih mušterija.

Teorija kaže kako je upravljanje ljudskim potencijalima proces koji obuhvaća aktivnosti formuliranja politika koje se odnose na integraciju svih zaposlenih u tvrtki, zatim poticanje uspješnosti u radu kroz motiviranje, razvijanje kreativnosti kao i ocjenjivanje uspješnosti zaposlenih te poticanje fleksibilnosti i kvalitete rada. U praksi, najvažnije je da tako postavljene osnove upravljanja ljudskim potencijalima rezultiraju zadovoljnim i efikasnim zaposlenicima svake tvrtke. Nijednu misiju i viziju bilo koje kompanije nije moguće ostvariti bez adekvatnog upravljanja ljudskim potencijalima, a u djelatnosti maloprodaje i unutar nje posebno maloprodaje robe široke potrošnje, veće zadovoljstvo zaposlenika direktno korelira s povećanjem zadovoljstva kupaca, te omogućava zadržavanje postojećih kao i privlačenje novih zadovoljnih mušterija.

Mnogi su poslodavci danas svjesni da je, zbog brojnih razloga među kojima je možda najočitiji smanjenje broja radno sposobnih stanovnika Hrvatske, sve teže pronaći i zadržati kvalitetne radnike pa time pozicija upravljanja ljudskim potencijalima biva sve važnija.

RAST SVIJESTI
“Upravljanje ljudskim potencijalima ima strateški važnu ulogu jer je prvenstveno fokusirano na najvrjednije resurse odnosno zaposlenike i kroz svoj pristup utječe na uspješnost poslovanja tvrtke i ostvarenje ciljeva. Ključnu ulogu ostvaruje različitim pristupima u privlačenju, zadržavanju, razvoju i napredovanju zaposlenika, upravljanju talentima te radno-pravnim pitanjima. U trenutačnom vremenu stalnih promjena uloga ljudskih potencijala je još i izazovnija jer se često susreće s potpuno novim situacijama gdje je potrebna brzina odlučivanja, širina znanja i fleksibilnost pristupa, a sve s ciljem zadovoljstva zaposlenika i biznisa”, ističe Ines Bokan, voditeljica platforme Posao.hr, naglašavajući kako je u cijelom procesu pravo umijeće pronaći odgovarajući način za postizanje željenih ciljeva iz čega proizlazi da su samo one tvrtke koje prepoznaju važnost suradnje menadžmenta i ljudskih potencijala spremne uspjeti na konkurentnom tržištu sutrašnjice.

Prema njenim riječima, globalni nedostatak radne snage stavlja dodatni fokus na privlačenje potencijalnih zaposlenika te zadržavanje postojećih, a veliki izazov predstavlja i angažiranost zaposlenika, mobilnost radne snage te nedostatak stručnosti i znanja. “Tvrtke ove izazove rješavaju na različite načine, ovisno o industriji u kojoj se nalaze, no zajednička im je usmjerenost na važnost izgrađivanja kvalitetne komunikacije s potencijalnim zaposlenicima, ali i onima koji su već dio organizacije. Ljudski potencijali svoj doprinos u rješavanju ovih izazova daju kroz, kao prvo, privlačenje zaposlenika odnosno kreiranje novih strategija i pristupa u procesu regrutacije i zapošljavanja. Sljedeća je angažiranost zaposlenika budući da su motivirani i angažirani zaposlenici produktivniji, kreativniji i više posvećeni poslu pa sektori ljudskih potencijala žele osigurati radno okruženje koje će zaposlenicima omogućiti uspjeh. Od izuzetne je važnosti i raznolikost, jednakost i uključenost, a u sklopu njih priprema organizacije za transformaciju u inkluzivno i podržavajuće okruženje. Zadatak odjela HR-a je i razvoj te edukacija odnosno osvještavanje menadžmenta i zaposlenika o važnosti cjeloživotnog učenja te implementacija programa koji će pomoći zaposlenicima da ostvare svoj puni potencijal”, naglašava naša sugovornica podsjećajući na važnost raznih kompenzacija i benefita odnosno stvaranje i provođenje kompetitivnih kompenzacijskih paketa, stalni razvoj i uvođenje novih dobrobiti za zaposlenike kao i na osiguravanje usklađenosti s raznim zakonskim okvirima vezanim uz ugovore, uvjete rada, poštivanja pravila organizacije te pozitivnih poslovnih praksi kroz skladne radno-pravne odnose.

Bokan je mišljenja kako svjesnost o važnosti upravljanja ljudskim potencijalima raste svakim danom. “U maloprodaji i industriji robe široke potrošnje vidljiv je pomak jer sve više tvrtki pozicionira odjele ljudskih potencijala u fokus i smatra ih strateškim faktorom uspjeha”, istaknula je te pritom izrazila žaljenje što još uvijek ima tvrtki koje smatraju da im taj odjel predstavlja trošak pa je promjena takve paradigme ključna za razvoj tvrtke i uspjeh u poslovanju.

STRANI RADNICI
Svjedočimo svakodnevno kako poslodavci u djelatnosti građevine ili ugostiteljstva, ali sve više i trgovine, nedostatak radne snage na domaćem tržištu nadoknađuju radnicima iz trećih zemalja. U 2021. godini, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, a sukladno Zakonu o strancima, izdano je 81.995 dozvola za boravak i rad, pri čemu se na trgovinu odnosi njih 1.396. U prošloj godini broj je porastao na 124.121 dozvolu, a podaci MUP-a ne pokazuju koliko je njih za sektor trgovine.

“U prošloj je godini najviše dozvola izdano za ugostiteljstvo i građevinu, a ove godine očekujemo da će se ukupan broj izdanih dozvola udvostručiti”, naglašava Manuela Vukelić, direktorica agencije za zapošljavanje stranaca Job Hunter, koja dodaje kako će se ove godine više radnika uvesti upravo za sektor trgovine. Iz vlastitog iskustva potvrđuje kako sama procedura zapošljavanja nije problem ako poslodavac zadovoljava uvjete koje je Zakon o strancima propisao, već proces koči administracija pa od dana podnošenja zahtjeva na Hrvatski zavod za zapošljavanje do dobivanja potrebne vize može proći i 180 dana, što je svakom poslodavcu predugo čekati. “Preko naše agencije u ovom trenutku dovodimo desetak stranih radnika za potrebe trgovine, a u postupku ih je i više. Nažalost, sektor maloprodaje u Hrvatskoj nije pretjerano zanimljiv stranim državljanima jer poslodavci nude preniske plaće”, naglašava Manuela Vukelić uz upozorenje kako poslodavci moraju biti svjesni da radnici iz inozemstva traže što veću satnicu, a ne zanimaju ih slobodni dani i vikendi. Ujedno, svim poslodavcima koji namjeravaju zaposliti radnike iz inozemstva savjetuje da potragu počnu na vrijeme.

RADNICI ZLATA VRIJEDNI
Želeći provjeriti kako upravljaju ljudskim potencijalima, upit o tom segmentu poslovanja poslali smo na nekoliko domaćih trgovačkih lanaca, a rezultati nedvojbeno pokazuju da su u kompanijama danas itekako svjesni koliko su dobri radnici “zlata vrijedni”.

Iz Kauflanda tako poručuju kako su njihovi zaposlenici njihova snaga te im je iznimno drago što im mogu ponuditi razne pogodnosti tijekom cijele godine i dodatno ih nagraditi za njihov trud i rad. “S 1. ožujka ponovno smo povisili bruto plaće i primanja svojih zaposlenika za više od 8 posto, što je već treći put u razdoblju od jedne godine. Iznosi dodataka za rad blagdanom, noću i praznikom također će biti uvećani za 5 posto. Kaufland svim svojim zaposlenicima isplaćuje božićnicu u obliku poklon bona u iznosu od 332 eura, uskrsnicu u iznosu od 66 eura te se dva puta godišnje zaposlenicima isplaćuje i neto nagrada za radne rezultate u prosječnom iznosu u dva navrata po 330 eura. U 2023. godini Kaufland za sve zaposlenike na nerukovodećim radnim mjestima uvodi i regres u iznosu od 100 eura neto”, poručuju iz ovog trgovačkog lanca. Iznimno im je važna tema razvoja zaposlenika te su im stoga, ovisno o poziciji i potrebama radnog mjesta, dostupne različite interne i eksterne edukacije u obliku online tečajeva te učioničkih edukacija. Uz to, zaposlenicima nude i razne dodatke i nagrade uz plaću, naknade za prijevoz, sufinanciraju bavljenje sportskim aktivnostima, daruju za rođendan, kao i za svaku novorođenu bebu. Zbog ravnoteže između privatnog i poslovnog svi zaposlenici Kauflanda imaju petodnevni radni tjedan.

I lanac Konzum, koji ima više od 10.000 djelatnika, svoje zaposlenike smatra svojom najvećom vrijednošću i nositeljima uspjeha. “Stoga kontinuirano ulažemo u povećanje njihovih primanja i pogodnosti, pa smo tako 2023. godinu započeli s više od 13,2 milijuna eura ulaganja u novo povećanje plaća za više od 9.000 zaposlenika u maloprodaji, veleprodaji, logistici i internet prodavaonici. Uz to, povećan je i iznos uskrsnice, božićnice, regresa i dara za dijete te maksimalni iznos prijevoza, što je ukupno ulaganje kompanije od dodatnih gotovo milijun i pol eura. Ova ulaganja nastavak su kontinuiranih napora da osiguramo što je moguće bolje radne uvjete za svoje zaposlenike”, ističu iz Konzuma podsjećajući kako su u prošloj godini u primanja zaposlenika uložili ukupno više od 150 milijuna kuna. Uz sve navedeno, u Konzumu redovito isplaćuju i jubilarne nagrade, naknadu za novorođenče, naknadu za topli obrok, prijevoz i nagradu za učinak. Tu su i dodatno zdravstveno osiguranje, popust za zaposlenike, slobodan dan roditeljima prvašića na prvi dan škole i brojne druge pogodnosti, kao i mogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja kroz interna osposobljavanja i edukacije. Podsjećaju također kako od 2005. godine imaju i internu platformu za razvoj zaposlenika, Konzum akademiju, koju svake godine razvijaju i obogaćuju novim sadržajima za edukaciju svih zaposlenika.

KONTINUIRANO ULAGANJE
U križevačkom KTC-u također provode edukaciju zaposlenika u svim segmentima poslovanja ponajprije s ciljem specijalističkih usavršavanja, a u toj su tvrtki također izuzetno ponosni što su mnogi danas zaposleni na vodećim pozicijama karijeru započinjali kao pripravnici upravo kod njih. Za njihovih 1.500 djelatnika u proteklih 30 godina poslovanja plaća nikada nije kasnila ni dan, a prošle je godine povećavana u dva navrata, čime su izdvajanja za osobne dohotke povećana za 26 milijuna kuna. Ujedno, prošle su godine isplatili božićnicu od 2.000 kuna, uskrsnicu od 1.000 kuna te osigurali poklon pakete za 660 djece zaposlenih. Svim zaposlenicima isplaćuju naknadu za prijevoz te jednom godišnje osiguravaju sistematski pregled. Zadnje, ali ne manje važno, od siječnja 2020. ukinuli su rad nedjeljom, praznicima i blagdanima kako bi njihove zaposlenice taj dan mogle provesti s obiteljima.

Razvoj ljudskih potencijala jedan je od najvažnijih segmenata i u Lidlu, kako globalno, tako i u Hrvatskoj. Kontinuirano ulažu u edukacije, treninge, stručna usavršavanja te programe stipendiranja, a zaposlenicima omogućavaju i daljnji razvoj karijere sukladno potrebama poslovanja. “Od početka poslovanja u Hrvatskoj, Lidl sustavno na godišnjoj razini povećava plaće svojim zaposlenicima. Zadnje povećanje plaća bilo je ove godine kada su povećanje od 7 posto dobili radnici u trgovinama i skladištima. Uz ovo povećanje, svi Lidlovi zaposlenici dobit će i 13. plaću, a samo u prošloj godini Lidl je isplatio 8.000 kuna dodatka na plaću. Svim radnicima osigurano je i niz drugih pogodnosti kao što su božićnica, uskrsnica, regres, novčane nagrade, sezonski dodatak, pokloni za djecu. Također, zaposlenicima isplaćuje naknadu za prijevoz u punom iznosu.

U dalmatinskom lancu Tommy svjesni su da je prodaja složen poslovni proces koji za dobar učinak, odnosno zadovoljstvo krajnjeg kupca, podrazumijeva sinergijski rad različitih službi poput maloprodaje, nabave, marketinga, logistike i distribucije, računovodstva i financija, tehničkog sektora te ljudskih resursa. Smatraju da su upravo radnici značajan čimbenik koji ključno doprinosi razvoju te prepoznatljivom tržišnom pozicioniranju Tommyja. “Našim radnicima isplaćujemo konkurentna primanja i kontinuiramo ulažemo dodatna financijska sredstva u svrhu rasta neto plaća. Uz osnovnu plaću, radnici primaju stimulativne nagrade, naknadu za prehranu i plaćen trošak prijevoza te prigodne nagrade za Uskrs i Božić, a ostvaruju i pravo na isplatu jubilarne nagrade sukladno stažu provedenom u tvrtki što rezultira iznadprosječnim ukupnim primanjima u kategoriji trgovačkih lanaca. Kao poslodavac, poštujemo sve zakonske propise u pogledu prava radnika, te obračuna i isplate plaća, a prilikom obračuna osnovnih primanja u obzir uzimamo i minuli rad radnika”, navode iz Tommyja uz napomenu kako su u posljednje dvije godine uveli značajne inovacije kao što je novi poslovno-informacijski sustav, ali i tehnologija u operativnim procesima, što je svakako jedinstvena prilika za radnike koji, osim što uče nove metodologije rada, tako postaju važnim dijelom promjena unutar tvrtke.

PRILAGOĐEN PRISTUP
Iz ovdje rečenog jasno je kako su poslodavci u trgovini svjesni da je imati prave ljude na pravim pozicijama u jednoj od najbržih industrija izuzetno važno, ali i izazovno. “Istraživanja zadovoljstva zaposlenika i dalje pokazuju da je visina plaće izuzetno bitna za zadovoljstvo, pogotovo u Hrvatskoj. Dodatno je važno zaposlenicima osigurati kvalitetne uvjete i sredstva za rad, fleksibilnost, naravno ako radno mjesto to može podržati, uhodavanje u posao te plan razvoja i edukacije. Sve veći fokus stavlja se na važnost ravnoteže privatnog i poslovnog života, kvalitetnog menadžmenta, organizacijsku kulturu te stabilnost tvrtke”, podsjeća Ines Bokan s platforme Posao.hr. Za kraj naglašava kako o pojedinoj fazi života zaposlenika ovisi koliku mu važnost predstavljaju pojedini benefiti poslodavaca, ali neosporno je u svakom slučaju da bi kvalitetna briga o zaposlenicima trebala predstavljati temelj na kojem se gradi put prema uspjehu.