Luka Burilović će od 1. travnja preuzeti funkciju predsjednika Hrvatske gospodarske komore, odlučeno je na današnjoj 6. sjednici Skupštine HGK koja je održana u Zagrebu.

Burilović je u drugom krugu izbora s 41 glas pobijedio Damira Kuštraka za kojeg je glasalo 30 članova Skupštine Komore.

Novi predsjednik HGK u svom je predstavljanju programa posebno istaknuo njegove četiri točke: povjerenje, Komoru kao gospodarski servis, kao aktivnog sudionika gospodarskih procesa te ulogu gospodarske diplomacije.

“Povjerenje Komore ozbiljno je narušeno te je prvi cilj vraćanje ugleda i povjerenja. Komora mora biti transparentnija, biti kvalitetniji gospodarski servis te pružati adekvatnu protuuslugu svojim članicama na način da stvori paletu novih usluga i poboljša postojeće. Također, HGK mora biti aktivan sudionik i predlagatelj gospodarske politike s jedne strane, ali i njen korektiv s druge. U programu je istaknuto kako je snažna i konsolidirana HGK danas potrebna više nego ikada s obzirom na konstantni rast nezaposlenosti koja premašuje 380 tisuća, veliku nelikvidnost realnog sektora te pada proizvodnje i izvoza”, kazao je Burilović.

Dosadašnji rad u gospodarstvu i privatnom poduzetništvu, iskustva stečena na mjestu pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva RH te dugogodišnji rad na poziciji predsjednika Uprave Sladorane d.d., smatra Burilović, predstavljaju kvalitetnu podlogu za preuzimanje odgovornosti pozicije predsjednika HGK.

“Komori je potreban ‘predsjednik prijatelj’ koji poznaje realni sektor, s političkim iskustvom, ali koji istovremeno nije ovisan o politici”, rekao je zaključno Burilović.

Ostali kandidati za predsjednika Hrvatske gospodarske komore u mandatnom razdoblju 2014. – 2018. godine bili su Vladimir Ferdelji, Zlatko Hodak i Damir Kuštrak te je svaki od njih predstavio svoj program rada – viziju budućeg rada HGK sukladno odredbama Statuta. Osim toga, jednoglasno je prihvaćena i Odluka o razrješenju dužnosti člana Upravnog odbora HGK Zvonimira Radića.