madjarska-chips-porez-ftdMađarska vlada uvest će u siječnju iduće godine poseban porez na prehrambene proizvode i pića koja sadrže velike količine soli ili šećera, objavio je u četvrtak poslovni dnevnik Vilaggazdasag.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list piše da su stručnjaci ministarstva gospodarstva i ministarstva nacionalnih resursa sastavili popis proizvoda koje će oporezovati.

Popis uključuje energetska pića, ledene čajeve, određene vrste sladoleda, čips i druge grickalice, odnosno proizvode koje se smatra štetnim po zdravlje jer sadrže veliku količinu soli ili šećera.

Novine pišu da bi se na ime novog poreza, koji će se razlikovati od proizvoda do proizvoda, ovisno o količini sadržane soli odnosno šećera, u državnu blagajnu moglo sliti 20 do 30 milijardi forinti (110,1 milijuna dolara) godišnje.

Vlada će potrošiti dio tog novca na preventivne mjere zdravstvene zaštite i na veće plaće za liječnike i druge zdravstvene radnike, piše Vilaggazdasag.

Mađarska vlada desnog centra pokrenula je u ožujku paket oštrih fiskalnih mjera kako bi do 2013. uštedjela oko 900 milijardi forinti i smanjila proračunski manjak na 2,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U sklopu tih mjera vlada je ovaj mjesec odobrila nacionalni plan zdravstvene reforme za očuvanje bolnica, poboljšanje zdravstvene zaštite i zaustavljanje egzodusa medicinskih radnika iz zemlje. (H)