Mali dioničari: Perković će Badel odvesti u stečaj

Ante Vrančić, predstavnik dijela malih dioničara Badela 1862, ustvrdio je da u Badelu 1862 “nema suprotstavljenih klanova, niti pobunjenih dioničara, nego ima dijametralno suprotnih viđenja kako voditi tvrtku”.

Dosadašnji način vođenja Badela 1862 vodi u stečaj, kazao je Vrančić koji je kazao da je konferenciju sazvao kako bi iznio stavove dijela dioničara Badela koji “nemaju mogućnost legitimno zaštititi svoja prava, ni na predstojećoj Skupštini (17. listopada), a niti kod državnih institucija”.

Vrančić je za loše rukovođenje i loše rezultate posebice prozvao predsjednika Uprave Antu Perkovića te uz ostalo naveo da je Badel grupa lani ostvarila 70 milijuna kuna gubitka, upozorio na neplaćanje obveza prema državi, neizvršavanje obveza prema bankama i prema dobavljačima.

Vrančić je kazao i da Perković, unatoč tome što Badel 1862 nema mogućnosti daljnjeg zaduživanja, izvlači novac iz poslovanja i da je kupio 75.000 dionica iz Kapitalnog fonda u trezor, a “kako one ne daju pravo glasa, ‘prodao’ je 68.940 dionica odvjetniku Marijanu Ruždjaku, ostatak nekim članovima Nadzornog odbora, a 52.700 dionica koje je proteklih godina kupio iz trezora odvjetniku Boženku Lozi”.

“Na taj način Perković je vlasništvo u Badelu 1862 pretvorio u odvjetničko dioničarstvo”, kaže Vrančić.

Podsjetio je da je Glavna skupština tvrtke 2007. prihvatila Program prodaje trezorskih dionica po kojem dionice iz trezora smiju kupiti radnici tvrtke i društava u vlasništvu Badela 1862, uprava, menadžment i članovi nadzornog odbora. To, tvrdi Vrančić, znači da odvjetnici nemaju pravo ni na koji način steći trezorske dionice, “pogotovo ne na način da daju 8 milijuna kuna pozajmicu tvrtki, a steći dionice koje je tvrtka platila više od 20 milijuna kuna”.

Istaknuo je i kako je državnim institucijama podneseno više prijava o nezakonitom vođenju poslovanja Badela, a zadnja je upućena HANFA-i sa zahtjevom da utvrdi postoji li zajedničko djelovanje sedam međusobno povezanih osoba koje su stekle više od 25 posto dionica čime su ispunili uvjet za objavu ponude za preuzimanje.

Vrančić je odbacio optužbe da dio malih dioničara koje zastupa želi preuzeti Badel kako bi rasprodali nekretnine, navodeći da samo žele sudjelovati u radu skupštine i utjecati na Upravu da radi bolje i kvalitetnije.

Na upit očekuju li podršku HFP-a na predstojećoj skupštini, kazao je kako su iz HFP-a (koji ima 7,69 posto dionica) najavljivali da će glasati u skladu s rezultatima koje tvrtka ostvaruje, a očekuje da će potporu dobiti od KD Victoria fonda (4,32 posto dionica).