zeljko-kerum-ftdŽeljko Kerum razmišlja o izlasku iz maloprodaje, potvrdilo je Poslovnom dnevniku nekoliko izvora iz poslovnih i financijskih krugova, iako on sam demantira tu informaciju, okarakteriziravši je kao ‘podmetanje’ političkih protivnika. Splitski gradonačelnik, pritisnut zaduženjima, već se neko vrijeme navodno bavi idejom prodaje trgovina jer je to najbrži način da dođe do živog novca

Upravo u vezi s testiranjem interesa potencijalnih kupaca Kerum se, kažu nam, i nalazi sa Žigom Debeljakom, predsjednikom Uprave Mercatora. Slovenska tvrtka ne krije želju da ojača svoj udio u hrvatskoj maloprodaji i, uz austrijski Spaar, slovi kao najozbiljniji potencijalni kupac. Debeljak je početkom kolovoza rekao da Mercator želi postati vodeći trgovački lanac u regiji te da do kraja godine u širenje kani utrošiti oko 160 milijuna eura. U Hrvatskoj Mercatorov udjel u maloprodaji pada.

Kerum, prema nagađanjima, kani ostati u turizmu, biznisu s nekretninama i ‘developerskom’ biznisu (centar Joker). Svjestan je da je povećanje udjela u trgovini u Hrvatskoj preko klasičnog rasta ograničeno te da je nužno ili okrupnjavanje udjela kroz kapitalno povezivanje s drugim trgovcima, ili (ras)prodaja.

Iako se prepostavlja da se Kerum ‘neće jeftino prodati’, veliko je pitanje što će zapravo ići u prodaju. S obzirom na raznolikost Kerumovih prodajnih formata i mješavinu vlasništva i najma, poznavatelji smatraju da će Kerum ‘robu’ ponajprije morati prilagodiditi kupcu te da je taj projekt, ako se dosita za njega odluči, višemjesečna zahtjevna operacija.