Malim mljekarima s poteškoćama u poslovanju isplaćeno 2,5 mln kuna pomoći

Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a do danas je dogovoren otkup za 175.987 kilograma proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak da se zbog iskorištenja predviđenih financijskih sredstava, odnosno 2,5 milijuna kuna, zatvara privremena izvanredna mjera pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti Covid-19. Kako se navodi u obavijesti na internetskim stranicama tog ministarstva, s danom 5. lipnja zatvorena je privremena izvanredna mjera pomoći malim mljekarama.

Ona se provodila od 2. travnja ove godine, i to povlačenjem s tržišta i otkupom mliječnih proizvoda te daljnjom besplatnom distribucijom osobama u potrebi. Mjerom su bile obuhvaćene male mljekare, koje su u 2019. godini od proizvođača mlijeka u Hrvatskoj otkupile i preradile manje od 14 milijuna litara mlijeka.

Financijsku pomoć je iskoristilo 8 malih mljekara, a do danas je dogovoren otkup za 175.987 kilograma proizvoda, čime se predviđa utrošak od 2,5 milijuna kuna.

Podjela dogovorenih količina mliječnih proizvoda je još uvijek u tijeku, a do danas je podijeljeno 143.789 kilograma proizvoda na 59 registriranih posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi, izvijestilo je Ministarstvo.

Učinci provedbe ove mjere uključuju pomoć malim mljekarama s problemima u poslovanju, kontinuirani otkup mlijeka od hrvatskih proizvođača te besplatnu podjelu visokokvalitetne domaće hranu hrane osobama u potrebi, zaključuje se u obavijesti. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakViše od 90 posto svjetske trgovine odvija se morskim putem
Sljedeći članakJamnica u robotizaciju ulaže 3,5 milijuna kuna