trgovina-blagajna-ftdZagovornici duljeg rada tvrde da bi donio i rast plaća, koje su ionako u trgovini dvostruko niže od državnog prosjeka, ali i rast BDP-a. Problem je što se ni dosad nisu plaćali prekovremeni sati u trgovini, kojih se nakupilo čak 65 milijuna, upozorava Sindikat trgovine Hrvatske

Prodavaonice će, ako vlasnici tako požele, moći raditi od 0 do 24 sata, nakon posljednje izmjene Zakona o trgovini koji je ponovno podijelio zaposlene u sektoru trgovine i javnost. Naime, tim izmjenama potvrđena je odluka Ustavnog suda koji je još 2009. godine, ukidajući zabranu rada nedjeljom, ukinuo i članke Zakona o radnom vremenu.

Zakon o trgovini ponovno će jednako tretirati sve blagdane koji su definirani kao državni praznici, a poslodavci će samostalno određivati radno vrijeme prodavaonica.

Podsjetimo, većina trgovačkih lanaca radila je na blagdane i državne praznike u Hrvatskoj. Osim toga, dobra je praksa u zemljama EU-a da nedjeljom prodavaonice, posebno veliki trgovački centri, ne rade, a nikako ne na blagdane i državne praznike. Prema novom, sindikati i Državni inspektorat utvrdit će koliko trgovci rade prekovremeno.

Zagovornici duljeg rada tvrde da bi donio i rast plaća, koje su ionako u trgovini dvostruko niže od državnog prosjeka, ali i rast BDP-a. Problem je što se ni dosad nisu plaćali prekovremeni sati u trgovini, kojih se nakupilo čak 65 milijuna, upozoravaju iz Sindikata trgovine Hrvatske.

No čini se da trgovački lanci barem zasad neće iskoristi nove zakonske odredbe o radnom vremenu koje im omogućuju da rade od 0 do 24 sata.

Plodine, veličinom drugi lanac, iza Konzuma, koji očekuje više od tri milijarde kuna prihoda u ovoj godini, trenutačno ne namjerava produljiti radno vrijeme svojih prodavaonica. Pričekat će, kažu, i vidjeti što će vrijeme pokazati, odnosno kako će se konkurencija ponašati, ali zasad veliki trgovački lanci, nakon što ih većina već radi do 21 sat, nemaju takve namjere.

Slično vjerojatno razmišljaju i u Konzumu, koji je nedavno zaokružio svoj broj prodavaonica u Hrvatskoj na 700 te još 300 u regiji, a Lidl uskoro na 75 u Hrvatskoj, iako nismo dobili službene odgovore na naše upite.

S druge strane, Narodni trgovački lanac (NTL) koji okuplja 16 trgovačkih kuća (Kerum, Diona, Studenac, Tommy…), s ukupnim prometom svojih članica većim od osam milijardi kuna, namjerava produljiti radno vrijeme dijela prodavaonica, posebice u turističkim središtima.

Ako produljenje neće moći riješiti preraspodjelom poslova s postojećim zaposlenicima, u NTL-u najavljuju mogućnost dodatnog zapošljavanja.

Ni veliki trgovački centri ne planiraju iskoristiti prednosti novog zakona. Iz Arena centra, jednog od najvećih zagrebačkih trgovačkih centara, kažu da za sada ne planiraju mijenjati radno vrijeme.

Izmjenom Zakona o trgovini proširuju se odredbe o nepoštenom trgovanju, ali i krug osoba koje mogu obavljati djelatnost trgovine, kojom bi se mogle baviti i neprofitne pravne osobe (udruge i zadruge) koje izvan prodavaonica mogu prodavati robu isključivo vezanu s ostvarivanjem njihovih ciljeva.

Osim toga, novim izmjenama uvode se i kaznene odredbe za građane koji bez dozvola prodaju robu izvan prodavaonica ili proizvode koji se ne smiju prodavati na otvorenim prostorima. To je udar na sivo tržište koji je uzeo maha u krizi.

Iz zakona se briše i odredba koja se odnosi na obvezu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva da u postupku izdavanja lokacijske dozvole određuje posebne uvjete za obavljanje trgovine u određenim vrstama prodajnih objekata.

Međutim, mali trgovci su u posebnom položaju što se tiče radnog vremena. Oni i sad moraju dulje raditi, posebno prodavaonice u četvrtima, kako bi koliko-toliko nadoknadili nešto više cijene u odnosu prema velikim trgovačkim lancima.

Iako iz Ceha trgovaca HOK-a upozoravaju da se jednostavno ne isplati dulje raditi jer je kupovna moć domaćih kupaca niska, a takva će, čini se, i ostati. (Vjesnik)