Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago su poboljšana u listopadu, prigušena zamjetno slabijim raspoloženjem u maloprodaji, pokazalo je u ponedjeljak objavljeno mjesečno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u listopadu za pola boda u odnosu na prošli mjesec i iznosio je 116,9 bodova, pokazuju izračuni Komisije.

Najviše su u mjesecu na izmaku poboljšana očekivanja u građevinskom i uslužnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 1,9 odnosno 1,8 bodova. Tako je indeks građevinskog sektora dosegnuo 3,8 bodova a onaj koji mjeri raspoloženje u uslužnom sektoru 19,6 bodova.

Protuteža su bila izrazito pogoršana očekivanja u maloprodaji, iskazana u padu odgovarajućeg indeksa za 2,1 bod, na 13,4 boda.

Raspoloženje potrošača blago je poboljšano, uz rast indeksa za skromnih 0,8 bodova, na minus 17,2 boda.

Očekivanja u industriji stabilizirala su se nakon što su u prošlom mjesecu potonula s najviše razine od ulaska Hrvatske u EU, zabilježene u kolovozu. Tako je indeks koji mjeri raspoloženje u proizvodnom sektoru porastao u listopadu za neznatnih 0,1 boda u odnosu na rujan, na 10,5 bodova.

Poboljšanje u EU i eurozoni
Gospodarska klima u EU i eurozoni također je skromno poboljšana u listopadu, utvrdili su u Bruxellesu.

ESI je u EU porastao za 1,1 bod, na 114,2 boda a u gotovo identičnom je plusu bio i u eurozoni gdje je dosegnuo 114 bodova.

Građevinski sektor prednjačio je u EU optimizmom, iskazanim u skoku indeksa za 4,4 boda. Izrazitije je poboljšano i raspoloženje u uslužnom i proizvodnom sektoru čiji su indeksi porasli za 1,5 odnosno za jedan bod u odnosu na rujan.

U maloprodaji EU očekivanja su ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na rujan a stagnirao je i indeks koji mjeri raspoloženje potrošača.

U eurozoni se pak maloprodaja izdvajala poboljšanim raspoloženjem u listopadu u odnosu na prethodni mjesec, iskazanom u skoku indeksa za 2,5 bodova.

Izrazito su poboljšana i očekivanja u građevinskom sektoru, za 1,9 bodova, dok je u industriji poboljšanje bilo skromnije i iskazano je u rastu indeksa za 1,2 boda.

Još je skromnije porastao indeks kojoi mjeri očekivanja u uslužnom sektoru eurozone, za 0,8 bodova, dok je raspoloženje među potrošačima ostao gotovo nepromijenjeno u odnosu na rujan, pokazuje istraživanje.

Odvojeno je izvješće EK o očekivanjima u poslovnom sektoru eurozone također pokazalo blago poboljšanje u odnosu na rujan, uz rast indeksa BCI za 0,1 bod, na 1,44 boda.

Snažno su poboljšane ocjene menadžera o zalihama gotovih proizvoda, proizvodnji u prethodnom razdoblju i posebno o ukupnim knjigama narudžbi. Blago su pak prigušena njihova očekivanja proizvodnje u predstojećem razdoblju dok su predviđanja budućih izvoznih narudžbi ostala nepromijenjena u odnosu na rujan. (Hina)