19.7 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 03:50
VijestiZemljaPlenković o Agrokoru: Cijela javnost pati od kolektivne amnezije

Plenković o Agrokoru: Cijela javnost pati od kolektivne amnezije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio kako je njegov dojam ne samo da je veliki broj političkih aktera u vezi Agrokora promijenio retoriku za 180 stupnjeva, nego i da cijela javnost pati od kolektivne amnezije.

“Što se tiče cijeloga procesa koji se vodi, moj dojam je i čvrsto sam uvjeren u to, da veliki broj političkih aktera ne samo da je za 180 stupnjeva promijenio retoriku, nego kao da cijela javnost pati od kolektivne amnezije”, kazao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije o strategiji uvođenja eura u Hrvatsku.

“Imali ste pjesmicu koja je trajala punih pet mjeseci koju su pjevali SDP i Most, da HDZ i Vlada štite gospodina Todorića. To je bio šlager od travnja do rujna. Najedanput, u rujnu sasvim druga pjesma. Postaju praktično glasnogovornici gospodina Todorića. To je interesantno, to je jedan fenomen”, rekao je premijer te dodao kako su za razliku od njih Vlada i HDZ imali vrlo jasno, čvrsto postavljene temeljne ciljeve u cijelom tom procesu.

Kako je naveo, prvi je bio spriječiti destabilizaciju hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava, dodavši da su u tome uspjeli. Drugo je bilo zadržati radna mjesta, u čemu su također uspjeli.

“Treće je bilo omogućiti sve preduvjete za najbolju turističku sezonu u povijesti”, kazao je premijer, napominjući kako su i u tome uspjeli. Kao četvrto je naveo da se rade poslovni planovi restrukturiranja svih kompanija u sustavu koncerna Agrokor, i nakon toga slijedi proces koji će završiti nagodbom.

“Sve to radi se u miru, tiho, profesionalno, odgovorno, u cilju da kada se kompanije nađu u takvom problemu, dođu do svježe likvidnosti koja omogućuje cijeli ovaj proces, bez i jedne lipe trošenja novaca poreznih obveznika. To je ono što mi radimo. Sve ostalo je dio političkog teatra, u kojem neki igraju malo teatralnije uloge, a neki malo ozbiljnije”, poručio je Plenković.

Na novinarski upit u kojoj mjeri Vlada može i smije li uopće sudjelovati u viziji restrukturiranja Agrokora, kazao je kako poslovni planovi nisu posao Vlade već izvanrednog povjerenika.

“Vlada je predložila izvanrednog povjerenika, njega je imenovao Trgovački sud. Izvanredni povjerenik i stručni savjetnici rade na poslovnim planovima, to nije posao Vlade”, istaknuo je Plenković.

Novinari su premijera pitali je li analizirao zbog čega je Hrvatska izgubila spor pred švicarskim Saveznim sudom vezan uz arbitražu oko Ine i MOL-a te je li za to odgovoran vještak s hrvatske stane, kao što piše Večernji list.

“Vi sada spajate nespojivo. Naša žalba koja je išla pred švicarski Savezni sud se odnosila na neke aspekte procesnog karaktera”, izjavio je te dodao da novinar govori o samom sadržaju arbitražne presude, koja je donesena u okviru UNCITRAL-a prošle godine.

“Ja u ovom trenutku nemam nikakav razlog da špekuliram o kvalifikacijama, da li je to bilo zbog ovog ili onog slučaja. Što se Vlade tiče, na žalost mi u ovom trenutku glede tog procesa, koji je pokrenut 2014., nemamo na raspolaganju dodatnih pravnih lijekova”, kazao je Plenković.

Početkom veljače Hrvatska je zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

Švicarski Savezni sud prošloga tjedna odbio je zahtjev za poništaj arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a, odredivši Hrvatskoj plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova i 250 tisuća franaka troškova druge strane. (Hina)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...