Uz brojne različitosti, ono što je zajedničko za sva tri spomenuta tržišta je premoć dva ili tri vodeća trgovca koji dominiraju prema kriteriju ostvarenog prihoda

Nakon pregleda lidera sektora hrvatske maloprodaje robom široke potrošnje, koji smo objavili u lipnju, idemo pogledati kakvo je stanje na regionalnim tržištima.

Kako podaci za sve trgovačke lance u Sloveniji još uvijek nisu objavljeni, u sklopu priloga donosimo kratku analizu poslovanja vodećih 10 trgovačkih lanaca u 2016. godini na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Uz brojne različitosti, ono što je zajedničko za sva tri spomenuta tržišta je premoć dva ili tri vodeća trgovca koji dominiraju prema kriteriju ostvarenog prihoda.

Obuhvaćeni su svi formati koji se bave maloprodajom robe široke potrošnje pa se tako na pojedinim tržištima među vodećih 10 nalaze i lanci kioska ili lanci duty free shop trgovina.

SRBIJA
Deset najvećih trgovačkih lanaca u Srbiji kumulativno je raslo s prometom u 2016. godini za 1,8% pri čemu su dva lanca imala pad prihoda u odnosu na 2015. godinu.

Za većinu trgovačkih lanaca u Srbiji 2016. je bila stabilna i pozitivna godina bez negativnih pokazatelja. Kumulativni rast je iznosio 1,8%, a njihovi ukupni prihodi u 2016. godini dosegnuli su 2,55 milijardi eura. Vodeći trgovački lanac u Srbiji Mercator-S d.o.o. imao je 897 milijuna eura prihoda, što je za 5,4% manje nego u 2015. godini.

Time je ovaj trgovački lanac uz četvrtoplasirani PTP DIS d.o.o. jedini imao smanjenje prihoda u 2016. godini (potonji je imao pad od 5,5%). Među onima koji su rasli prednjači petoplasirani Aman d.o.o. koji je ostvario rast od 47,4% u odnosu na 2015. godinu.

Dvoznamenkasti rast imali su još desetoplasirani BB Trade koji je na međugodišnjoj razini zabilježio rast od 16,5%, dok je Gomex Zrenjanin na sedmom mjestu istodobno uprihodio 10,1% više.

Ostali trgovački lanci imali su poraste prihoda manje od 10%. Rang lista vodećih lanaca u Srbiji jasno pokazuje izrazitu dominaciju dva prvoplasirana subjekta. Mercator-S i Delhaize Serbia kumulativno ostvaruju oko 1,6 milijardi eura prihoda, dok preostalih osam na listi ima zajedničke prihode ispod milijardu eura.

Međutim, slabljenjem Agrokorovog Mercatora i najavljenim dolaskom Lidla na tržište za očekivati je kako vodstvo ova dva trgovačka lanca neće više biti tako uvjerljivo. U pojašnjenju poretka važno je naglasiti kako trećeplasirani C Market posluje u sustavu grupacije Delhaize Serbia, ali i kada zbrojimo njihov promet to nije dovoljno da s trona svrgnu vodeći Mercator.

Desetoplasirani BB Trade član je trgovačkog udruženja Domaći trgovački lanac (DTL) koji okuplja ukupno 14 trgovačkih kuća, među kojima se još osobito ističu AD Podunavlje Bačka Palanka i Europrom d.o.o. Valjevo, a kada bismo promatrali DTL kao integralnu cjelinu onda bi se prema ukupno ostvarenom prometu u prošloj godini probili do trećeg mjesta tržišta maloprodaje u Srbiji.

Također treba istaknuti kako je Grupa Univerexport-Trgopromet AD, Subotica dio istog poslovnog sistema kao i petoplasirani Univerexport.

Značajne udjele zauzimaju i kompanije HDC Swisslion i Veropoulos d.o.o. Beograd, a kada bismo malo proširili obuhvat analize i na cash&carry formate onda bi na listi TOP10 bio i Metro Cash&Carry d.o.o.

BOSNA I HERCEGOVINA
Deset najvećih trgovačkih lanaca u BiH kumulativno je raslo s prometom u 2016. za 6,1% pri čemu su tri lanca imala pad prihoda u odnosu na godinu ranije.

Većina trgovačkih lanaca u BiH snažno je rasla u 2016. godini u velikoj mjeri nauštrb Agrokorovog Konzuma koji se našao u velikim problemima. Kumulativni je rast iznosio 6,1%, a njihovi ukupni prihodi u 2016. godini dosegnuli su 1,24 milijarde eura.

Vodeći trgovački lanac u BiH, Bingo, imao je 468 milijuna eura prihoda, što je za čak 13,5% više nego u 2015. godini. S druge strane, prvoplasirani iz 2015. i svih prethodnih godina, Konzum, imao je pad prihoda od 11,8%.

Uz Konzum, smanjenje prihoda zabilježio je još jedino Hoše-Komerc. Među onima koji su rasli prednjači trećeplasirana Tropic maloprodaja koja je u odnosu na 2015. godinu povećala prihode za čak 57,1%.

Dvoznamenkaste poraste još su imali Robot General Trading, Fructa-Trade i Nameks.

Rang lista vodećih lanaca u BiH, jednako kao i u Srbiji, pokazuje izrazitu dominaciju dva prvoplasirana subjekta. Bingo i Konzum kumulativno ostvaruju 853 milijuna eura prihoda, dok preostalih osam na listi ima zajedničke prihode ispod 400 milijuna eura.

Međutim, slabljenjem Agrokorovog Konzuma te jačanjem brojnih manjih lanaca, vrlo vjerojatno će se tržišna struktura u idućim godinama izbalansirati.

Poglavito stoga što je u tijeku proces razdvajanja Konzuma i Mercatora u kojemu Mercator preuzima svoja 83 dućana koji su bili u njihovom najmu prije ulaska u sastav Agrokor koncerna, a Konzum će ostati sa svojih 170 dućana koji su bili u njegovu vlasništvu prije spajanja s Mercatorom.

Prema nekim najavama, Mercator planira izlaznu strategiju s tržišta BiH te je banjalučki Tropic već poslao ponudu za preuzimanje njegovih dućana.

Ako se to dogodi, tkogod preuzme ovaj dio maloprodajnog tržišta ostvarit će značajan udio pa bi rang lista vodećih 10 dogodine mogla podosta drugačije izgledati.

CRNA GORA
Deset najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori kumulativno je u 2016. raslo s prometom za 13,1% pri čemu su dva lanca imala pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

Pojedini trgovački lanci u Crnoj Gori snažno su rasli u 2016. godini, nekoliko njih su imali slične rezultate kao u 2015., dok su neki lanci imali negativan trend.

Kumulativni rast je iznosio 12,5%, što je najveći rast vodećih trgovačkih lanaca u regiji, a njihovi ukupni prihodi u 2016. godini dosegnuli su 665 milijuna eura.

Vodeći trgovački lanac u Crnoj Gori, Voli Trade, imao je 209 milijuna eura prihoda, što je za 5,9% više nego u 2015. godini. S druge strane, blago smanjenje prihoda među vodećih 10 lanaca imali su samo Agro Group (Bonella) i Megapromet.

Među onima koji su rasli prednjače Tobacco S Press te Dana Komerc s više nego dvostrukim povećanjem prihoda u odnosu na 2015. godinu.

Dvoznamenkaste poraste još su imali Hard Discount Laković, Domaća Trgovina i Franca marketi. Rang lista vodećih lanaca u Crnoj Gori pokazuje dosta izdvojenu poziciju vodeća tri trgovca pri čemu je prvoplasirani Voli Trade snažno pozicioniran kao tržišni lider.

I ovdje ostaje za vidjeti što će se dalje događati s poslovanjem Mercatora u regiji pa bi i na crnogorskom tržištu moglo doći do značajnih promjena u budućem vremenu.