Svjetski program za hranu (World Food Programme) Ujedinjenih naroda je Ajayu Bangi, predsjedniku Uprave kompanije Mastercard, dodijelio priznanje za izvanredan doprinos suzbijanju gladi u svijetu.

Nagradu Hunger Hero za 2017. mu je uručila izvršna direktorica WFP-a Ertharin Cousin na događanju WFP-a u sklopu godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj.

Tijekom proteklih pet godina, Mastercard i WFP surađuju s ambicioznom misijom suzbijanja gladi u svijetu. Kako tehnologija potiče inovacije u pružanju pomoći u hrani, ovo je partnerstvo platforma za stvaranje novih ideja i prikupljanje sredstava za djelovanje WFP-a.

“Pod Ajayevim vodstvom, Mastercard stoji uz WFP i ljude kojima pomažemo, daje nam pristup svojoj najnovijoj tehnologiji, razgranatoj mreži i velikodušnim zaposlenicima kako bi pomogao u suzbijanju gladi. Ovo je tek početak; zajedno ćemo i dalje dolazili do inovativnih rješenja kako bismo se pobrinuli da svi oni kojima je to potrebno imaju pristup raznolikoj prehrani”, rekla je Cousin.

Od početka krize u Siriji, 2,2 milijuna sirijskih izbjeglica u Libanonu i Jordanu koristi Mastercard prepaid kartice za kupnju hrane u lokalnim dućanima što ujedno doprinosi jačanju lokalnog gospodarstva. Također, Mastercard i njegovi partneri iz bankarskog i maloprodajnog sektora prikupili su sredstva za preko 17 milijuna školskih obroka za djecu diljem svijeta.

“Ova nagrada prepoznaje trud svake osobe u kompaniji Mastercard te promiče novu vrstu razmišljanja koja transformira način na koji privatni sektor može sudjelovati u humanitarnim naporima. U našoj kompaniji vjerujemo je temelj za takvo djelovanje upravo uvjerenje da tvrtka može biti pokretač dobrog u svijetu te da partnerstvo javnog i privatnog sektora može biti transformirajuće i činiti značajnu razliku”, rekao je Banga.

Zaposlenici kompanije Mastercard imali su glavnu ulogu u partnerstvu – čak 18 djelatnika odlučilo se za privremeni rad u uredima WFP-a tijekom 2016. godine. Njihova analitička stručnost pomogla je u provođenju istraživanja koje je pokazalo da svaki američki dolar uložen u školske obroke donosi gospodarski povrat od 6 američkih dolara i to u obliku poboljšanja zdravlja i obrazovanja učenika.

Mastercard se nedavno našao i na Fortuneovom popisu Change the World, zahvaljujući naporima kompanije u humanitarnoj pomoći za izbjeglice i druge ranjive skupine. Mastercard se također obvezao do 2020. doprinijeti rješavanju problema 500 milijuna ljudi koji nisu imali pristup financijskim uslugama.

Svečana dodjela nagrada održana je u Davosu na događanju “Global Goals Dinner for a Healthy Not Hungry World”.