matija-brlosic-hpk-midiNa današnjoj Skupštini Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) za novog predsjednika izabran je Matija Brlošić, predsjednik seljačke udruge Brazda.

Skupština je birala između dva kandidata, Brlošića i direktora Agencije za ruralni razvoj Istre Graciana Prekalja. Brlošić je izjavio kako je hrvatskim seljacima potrebna komora kao institucija koja će ih zastupati prema Ministarstvu poljoprivrede, Vladi i Europskoj uniji.

Komora mora opstati, ona mora ojačati svoje temelje, nametnuti se Vladi i resornom Ministarstvu poljoprivrede kao predstavnica seljaka i reći da je 30 tisuća ljudi glasalo za HPK i da ona ima svoju težinu, kazao je Brlošić.

Što se tiče ukidanja komorskog doprinosa (0,5 posto od poticaja) rekao je kako ne može prihvatiti činjenicu da se prema HPK odnosi na neki drugi način u odnosu na ostale komore, kao što su HOK, HGK, a u kojima je članstvo i članarina obvezna.

Tražimo i da članstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, koja je osnovana prema zakonu o komorama, bude obvezno te da se plaća članarina koja će biti izvor sredstava za one koji rade u komori, za ljude koji će predstavljati poljoprivredu sutra u Europi.

Osvrnuvši se na spremnost hrvatskih poljoprivrednika za korištenje fondova EU, Brlošić je kazao da možda da je Komora stara 15 godina zasigurno bi puno više napravila među seljacima.

Ovako nije bilo krovne udruge, nedostajao je kontakt od Hrvatske do Europe i iz tog razloga masa sredstava nije povučena jer seljake nije imao tko uputiti niti naučiti kako se ta sredstva mogu uzeti.

Iz tog razloga hrvatski seljak teško će se nositi sa seljakom u EU, kazao je Brlošić, no ističe kako vjeruje da je hrvatski seljak žilav, čvrst i otporan, njegova se polja ne razliku puno od europskih, brzo prihvaća nove tehnologije i neće im europski seljaci pobjeći daleko. (H)