Konzum i Lidl zadržali svoje pozicije

I u srpnju su za trgovačke lance najzastupljenije objave koje se sadržajno odnose na poslovanje, poslovne planove, rezultate te analize tržišta.

Konzum i Lidl su i dalje na prvom, odnosno drugom mjestu, a na treće se probio Mercator koji na istom nije bio od veljače.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u srpnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U srpnju je došlo do male promjene u vodećem trojcu. Konzum i Lidl su zadržali svoje pozicije, koje drže od početka godine, a na treće se mjesto probio Mercator. Slijede Spar, Tommy i Plodine, jedan od drugog odmaknuti za samo jednu objavu.

broj objavaPoslovanje, poslovni rezultati i planovi najzastupljenija je tema kod sva tri vodeća trgovačka lanca. Udio objava koji se odnosi na poslovanje kod Konzuma iznosi 50% u ukupnom broju objava za ovaj trgovački lanac, kod Mercatora 93%, a Lidla 45%.

O vodećem su trgovačkom lancu mediji prenijeli vijest o ponovnom preuzimanju Kozma koji je odobrila AZTN. Pretpostavlja se kako će Konzum restrukturiranjem poslovanja Kozma pridonijeti većoj konkurenciji na mjerodavnom tržištu.

Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma održao je pak prezentaciju o novim standardima poslovanja Konzuma, najavio je nove investicijske projekte, a osvrnuo se i na uspješnu integraciju Mercatora u poslovanje Konzuma u Hrvatskoj. Navedeno je kako Konzum, gotovo godinu dana nakon integracije Mercatora, bilježi odlične poslovne rezultate u svim bivšim preuređenim prodavaonicama Mercatora.

O Mercatoru su mediji, osim u objavama vezanim za Konzum, pisali u kontekstu priče o nepravilnostima koje su zabilježene u Sloveniji u više trgovačkih lanaca. Inspekcija je pokazala da se ne pridržavaju odredaba o označavanju mesa, no naglašeno je kako Mercator nije jedan od tih, te da je opravdao povjerenje kupaca u domaću hranu.

Lidl je povećao izvoz hrvatskih proizvoda za 70 posto u prvih pola godine, u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, a najavili su kako do kraja 2015. godine planiraju nastaviti s jačanjem suradnje kroz još veći izvoz hrvatskih proizvoda. Razveselila je i vijest kako u svih 86 Lidlovih trgovina diljem Hrvatske isti artikli imaju jednake cijene, neovisno o visini transportnih troškova.

tematikaNajviše se objava odnosilo na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), 46,31%. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 28,24% od ukupnog broja zabilježenih objava.

broj objavaU srpnju se više objavljivalo u tiskanim medijima, a oni koji su pojedinačno najviše objavljivali vezano za tematiku trgovine u Hrvatskoj i trgovačkim lancima su dvoje dnevne novine: Slobodna Dalmacija i 24 sata. Slijedi magazin Ja TRGOVAC te portal www.dnevno.hr.

zastupljenost temaO gotovo svim se temama u srpnju više objavljivalo u tiskovinama. Najveća razlika unutar tematskog sklopa zabilježena je za Promidžbu i sponzorstva, 80,80% u korist tiskovina. Za Poslovanje, najzastupljeniju temu, odnos je 59,30% tiskovine, 40,70% portali.

Ines Kovačić
Press-clipping-logo-potpis-wide1

Prethodni članakŠpanjolska prisiljena uvoziti maslinovo ulje
Sljedeći članakParizu prijeti nestašica kruha