Lipanj svjedočio “poslu stoljeća”

Iz devetog pokušaja napokon je realizirana transakcija prodaje dionica Mercatora hrvatskom Agrokoru, što se dugo čekalo a medijima donijelo neiscrpnu temu

Mediji su u lipnju, kada se radi o objavama o trgovačkim lancima, najveću pažnju pridali procesu prodaje slovenskog trgovačkog lanca Mercatora. Čak je i pristupanje Hrvatske u Europsku uniju, teme koja je u zadnje vrijeme okupirala sve medije, ostalo u sjeni ovog događaja.

Najveći broj objava, i to s velikom razlikom u odnosu na ostale trgovačke lance, zabilježen je za Mercator. Konzum je zauzeo drugo mjesto, a Kaufland se “izborio” za treće mjesto. Četvrto mjesto, s jednakim brojem objava, dijele Plodine i Lidl.

PREUZIMANJE MERCATORA
Lipanj je obilježio, kako su to mediji prenijeli, “posao stoljeća”! Naime, slovenski je trgovački lanac Mercator nakon devetog pokušaja prodan Agrokoru.

Mjesec je započeo najavama kako je Agrokor pred dogovorom za kupnju, uslijedio je niz špekulacija, komentara o posljedicama mogućeg spajanja Konzuma i Mercatora, negodovanja dijela slovenske javnosti.

Posao je završen 14. lipnja u Ljubljani kada je potpisan Ugovor o kupoprodaji te su objavljeni podaci kako tvrtka sad ima 60.000 zaposlenih, 2620 trgovina te 7 milijardi eura prihoda.

Objave o Konzumu jednim su se dijelom tako vezale na temu oko kupovine Mercatora. Naime, nakon preuzimanja Mercatora, a to je potvrdio i AZTN, koncentracija Agrokorovog maloprodajnog lanca mogla bi dovesti do prevelikog tržišnog udjela.

Iz Agrokora su odgovorili da će dostaviti detaljne podatke i prijedloge rješavanja situacije. Prodaja će naime biti uspješno okončana tek nakon što Agrokor dobije odobrenje svih regulatora tržišnog natjecanja u državama u kojima posluju oba trgovačka lanca – Konzum i Mercator.

Za Kaufland koji je u lipnju dospio na treće mjesto, ovo je najbolja pozicija od početka godine. Objave se uglavnom odnose na asortiman, akcije, ponudu i cijenu proizvoda koje Kaufland nudi.

Slijede Plodine i Lidl koji su zabilježili jednak broj objava. Plodine su osim asortimana i cijena proizvoda o kojima se najviše pisalo, prikupile i objave o održavanju izvanredne Glavne skupštine Društva koju Uprava i Nadzorni odbor Plodina sazivaju za 2. kolovoza 2013. godine te predlažu isplatu dividende.

Lidl je, kao i prijašnjih mjeseci, nastavio snižavati cijene proizvoda. Krajem mjeseca, točnije svega pet dana prije ulaska Hrvatske u EU počeo je i svoju desetu, jubilarnu rundu trajnih sniženja.

Istog je dana organizirao i “Najveću europsku gozbu” na zagrebačkom glavnom trgu prilikom koje je podijelio više od 15.000 besplatnih porcija hrane, a donirao je i dvije zagrebačke pučke kuhinje.

POSLOVANJE SVE VAŽNIJE
Ukupno gledajući, najveći se broj objava, kao i prošlih mjeseci, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), no u znatno većem udjelu (71%) negoli prošlih mjeseci.

Asortiman i cijene proizvoda, tema koja je konstantno bila druga po zastupljenosti unutar tematike, ovog je mjeseca mjesto prepustila promidžbenim aktivnostima te sponzorstvima.

U lipnju su teme o trgovačkim lancima nešto više zastupljene na internetskim portalima s udjelom od 59%. Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su portali Poslovni.hr i SEEbiz.eu. Slijede Večernji list te Liderpress.hr.

Na portalima je objavljeno gotovo dvije trećine svih objava o poslovanju (65,4%), a zastupljenije su i objave o promidžbenim aktivnostima, sponzorstvima te tematici “Ostalo”.

Tiskani su mediji više prenosili o asortimanu i cijenama proizvoda te o temi koja obuhvaća objave o uslugama i odnosu prema kupcima. Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i portala zabilježena je u objavama o asortimanu i cijenama proizvoda, gdje tisak sa 78,1% objava premoćno vodi.

Ines Kovačić