Poredak vodećih u lipnju se nije promijenio. Prvi je Konzum, slijede Lidl i Tommy. Ukupno se najviše objavljivalo o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima te o poslovanju, planovima, rezultatima

U lipnju se o trgovačkim lancima objavljivalo malo manje no prijašnjih mjeseci, samo je u siječnju bilo manje objava nego sada. Zabilježene su ukupno 454 objave.

medijski-barometar-lipanj-bulletVodeći Konzum, Lidl i Tommy ostali su na istim pozicijama. Kaufland se nakon prošlomjesečnog skoka na četvrto mjesto, ponovno vratio na šesto, a Spar i Plodine su napredovali za jedno mjesto.

U analizi je praćen publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima pri čemu su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, tj. one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

SLUČAJ LIPA
O Konzumu se najviše pisalo vezano za poslovanje (35%) u ukupnom broju objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac. Promidžbene aktivnosti i sponzorstva te objave vezane za asortiman i cijene proizvoda, jednako su zastupljene, svaka s udjelom od 27%.

trgovacki lanci-broj objavaZa Lidl su objave vezane za poslovanje također najzastupljenije i to s istim udjelom kao i kod Konzuma (35%).

Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda (32%). O Tommyju se najviše objavljivalo vezano za promidžbu i sponzorstva (64%), dok se na tematiku vezanu za poslovanje odnosi 22% objava. Početkom se mjeseca još uvijek objavljivalo o poslovnim rezultatima za 2015. godinu prema kojima je Konzum nepokoriv, a Lidl je u deset godina uspio napraviti skok s 13. na 3. mjesto rang ljestvice top trgovaca.

Aktualizirano je i pitanje mogućnosti zaokruživanja cijena te što trgovci kažu na pritužbe potrošača na to da im blagajnici uopće ne vraćaju lipe, iako najsitnijih kovanica, navodno, ima dovoljno. Odgovor su, kako se navodi u objavama, poslali samo iz Konzuma u kojem kažu da je pogrešna pretpostavka da u slučajevima kada nije moguće točno uzvratiti potrošaču iznos u lipama, kupac biva oštećen.

Ako blagajna nema potrebne kovanice, praksa u Konzumu je zaokruživanje na najbliži veći iznos povrata. Više od pola objava o Tommyju odnosilo se na promidžbu i sponzorstva. Objavljivalo se kako su Hajduk i tvrtka Tommy, koja je i do sada bila najveći sponzor Hajduka, na tržište plasirali novu paletu proizvoda, šest vrsta grickalica, s logotipom i imenom Hajduka.

Tommy sponzorira i malonogometni klub Split Tommy koji je sav prihod dvoboja s Nacionalom namijenio za Udrugu Senzori, za pomoć djeci s osjetilnim poremećajima. Tommy je i s tvrtkom P&G donirao 100 tisuća kuna dječjem odjelu KBC Split.

TRI ISTA MEDIJA
Tematski gledano, od ukupnog broja objava njih 36% odnosilo se na promidžbene aktivnosti i sponzorstva.

teme o kojima mediji najcesce pisuSlijedi tematika vezana za poslovanje s udjelom od 28%.

U lipnju se vezano za trgovačke lance više objavljivalo u tiskovinama (56% objava), a mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su isti kao i u prošlom mjesecu: dnevnici 24 sata i Slobodna Dalmacija te portal jatrgovac.hr.

O promidžbenim se aktivnostima i sponzorstvima te asortimanu i cijenama proizvoda više objavljivalo u tiskovinama. Objave svrstane u preostale tri tematike zastupljenije su na portalima.

ines-kovacic-press-clipping-potpis