U blagdanskom ozračju

U aktivnostima trgovačkih lanaca zamjećuje se utjecaj predblagdanskog razdoblja kada većina njih, više no obično, sudjeluje, inicira ili samostalno provodi humanitarne akcije i razne kampanje

U studenom se nastavila priča o prodajnom postupku Mercatora i utjecaju koncentracije Konzuma i Mercatora, kao i o uvjetima koje je nužno ispuniti kako bi do realizacije posla uistinu i došlo.

Osim poslovnim rezultatima, mediji su zaokupljeni asortimanom i cijenama proizvoda, a zamjećuje se i utjecaj predblagdanskog razdoblja. Naime, većina trgovačkih lanaca više no obično sudjeluje, inicira ili samostalno provodi humanitarne akcije i razne kampanje.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u studenom najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, odnosno one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

TRI MUŠKETIRA
Tri se trgovačka lanca (Konzum, Mercator i Lidl) već treći mjesec zaredom nalaze na prva tri mjesta po zastupljenosti u medijima. Lidl je konstantno na trećem, a Konzum i Mercator su mijenjali mjesta. Nakon što je Mercator u listopadu preuzeo prvo mjesto, Konzum se ponovno vratio na čelnu poziciju u studenom.

Sljedeća tri mjesta zauzeli su isti trgovački lanci kao i u listopadu, s tim da su Kaufland i Spar napredovali za po jedno mjesto, a Plodine su s četvrtog pale na šesto mjesto.

O Konzumu se najviše pisalo vezano za asortiman, ponudu te cijene proizvoda, a zatim o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima.

Neke od akcija u kojima je Konzum sudjelovao su “Zajedno za naše čisto, plavo more” te kampanja “Odgovorno konzumiranje alkohola”.

Projekt “Zajedno za naše čisto, plavo more”, pokrenut u suradnji Konzuma i Henkela, hvalevrijedna je akcija koja za cilj ima podizanje svijesti o zagađenju hrvatskog podmorja, a kulminirat će krajem ožujka ekološkom akcijom čišćenja dijela Kaštelanskog zaljeva.

Educiranje javnosti o problemima vezanim za zloporabu alkohola te podizanje svijesti o važnosti poštivanja zakonske odredbe da se djeci mlađoj od 18 godina ne smije prodavati alkohol, cilj je druge navedene kampanje. Iz Konzuma su istaknuli da će na prodajnim mjestima biti postavljeni plakati te će djelatnici nositi bedževe kojima će se poticati stav da je alkohol štetan.

O Mercatoru se najviše objavljivalo u kontekstu prodajnog postupka te tri ključna uvjeta koja je nužno ispuniti za realizaciju posla. Uvjeti su da Agrokor mora osigurati međunarodne izvore financiranja, udruživanje trebaju odobriti regulatori na svakom od tržišta te Mercator s bankama mora dogovoriti restrukturiranje duga.

AZTN je zaključio da će tom koncentracijom doći do preklapanja djelatnosti maloprodaje na cjelokupnom teritoriju Hrvatske. Zaključak o ocjenjivanju AZTN je usvojio 21. studenoga, te je objavio i javni poziv svima zainteresiranima da dostave svoja mišljenja i primjedbe na provedbu koncentracije. Slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja krajem mjeseca je odobrila koncentraciju Agrokora i Mercatora.

Kao i o Konzumu, o Lidlu se najviše pisalo vezano za ponudu i cijene proizvoda, a zatim o promidžbi i sponzorstvima. Lidl zajedno s Caritasom već treću godinu zaredom provodi humanitarnu akciju “Pomagati je lako” kojom se pozivaju građani da kupnjom prehrambenih i higijenskih proizvoda pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

RAST PROMIDŽBE/SPONZORSTAVA
Ukupno gledajući, najveći se broj objava, kao i prošlih mjeseci, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), s udjelom od 44,16%. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda u trgovačkim lancima s 23,57% objava.

Tema vezana za promidžbu i sponzorstva nalazi se na trećem mjestu, no s najvećim udjelom od početka godine. To je nekako i očekivano u razdoblju prije božićnih i novogodišnjih blagdana kada su svi osjetljiviji na probleme drugih.

U studenom se nešto više o trgovačkim lancima pisalo na portalima (51%), u odnosu na objave u tiskovinama koje su zauzele 49% od ukupnog broja zabilježenih objava.

Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su portal jatrgovac.hr te dnevnik 24 sata. O većini su navedenih tema više objavljivali internetski portali, osim kad se radi o asortimanu i cijenama proizvoda, dok je tematika “ostalo” jednako zastupljena.

O Poslovanju, o kojem se ukupno najviše objavljivalo, na portalima je zabilježeno 60,6% objava, u odnosu na 39,4% objava u tiskanim medijima.

O tematici vezanoj za asortiman i cijene, koja je i jedina zastupljenija u tiskanim medijima, zamijećena je i najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala: 67% objava u tiskovinama, 33% objava na portalima.

Ines Kovačić