Mercator predlaže novi natječaj za prodaju dionica

mercator-zastave-ftdDirektor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Žiga Debeljak predložio je u pismu najvećim dioničarima da se zaustavi postupak prodaje četvrtine dionica Mercatora koje nudi Pivovarna Laško te pristupi organizaciji međunarodnog natječaja za najmanje 50 posto dionica Marcatora koji bi se izveo do kraja ove godine.

Marcatorovo pismo Pivovarni Laško (PL), Unicredit banci Slovenija, Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), Gorenjskoj banci, A banci, Banci Koper i Hypo Alpe Adria banci u četvrtak je objavljeno na internet stranicama Ljubljanske burze.

U njemu Debeljak navodi da je uprava Mercatora zadnjih tjedana registrirala preliminarni interes nekih strateških investitora iz Europske unije koji su zainteresirani za razvojno usmjerenje Mercatora, dok bi prodaja samo četvrtine dionica Mercatora, koje u posjedu ima Pivovarna Laško samo jednom investitoru smanjila potencijalni interes drugih strateških investitora i onemogućila da dioničari dobiju očekivanu premiju koja se očekuje kad se prodaje većinski dionički paket.

Zato Debeljak predlaže da se od sadašnjeg postupka prodaje dionica koje nudi Pivovarna Laško (PL) odustane, te da se pristupi novom međunarodnom natječaju na kojemu bi vodeći dioničari okupljeni u konzorcij ponudili najmanje 50 posto dionica Mercatora.

U tom bi se slučaju, ocjenjuje Debeljak, omogućila maksimalizacija cijene dionica, omogućio bi se dolazak strateškog partnera koji bi razvojno usmjerio Mercator i stabilizirao njegovu sada nestabilnu vlasničku strukturu, a korist bi imali i mali dioničari.

U slučaju da banke i Pivovarna Laško na to pristanu, Debeljak navodi da bi potencijalnom strateškom partneru, koji bi se javio na novi natječaj, bio omogućen dubinski pregled (due dilligence) poslovanja te detaljni pregled objekata i trgovina i razgovori s upravom.

Novi bi postupak prikupljanja ponuda za većinski paket Mercatorovih dionica (od 50 do 75 posto) mogao privući ugledne međunarodne strateške investitore i ojačati Mercatorovu poziciju u regiji, navodi Debeljak u pismu dioničarima.

Za koordinaciju svih aktivnosti u vezi s budućim procesom i za razgovore s dioničarima o toj mogućnosti Mercatorova uprava već je angažirala ljubljansku SKB banku, kao dio francuske skupine Societe Generale, odnosno njenu direktoricu Cvetku Selšek, navodi se u pismu Mercatorove uprave. (H)

Prethodni članakTosama: Trećina plasmana u regiju, ostatak u svijet
Sljedeći članakUlaznice za koncerte i utakmice kupite na Petrolu