govede-meso-ilustracija-midiHrvatska je od svibnja na popisu zemalja koje mogu izvoziti govedinu u Tursku što je velika prilika za domaće proizvođače

Proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Potražnja za ovom vrstom mesa se gotovo u cijelosti zadovoljava iz domaće proizvodnje pa tako od ukupne potrošnje, koja iznosi 57,4 tisuće tona, uvozimo samo 7,6 tisuća tona goveđeg mesa.

Kvalitetno goveđe meso Hrvatska bi mogla izvoziti i u većem volumenu kada ne bi bilo određenih izvoznih barijera. Jedna od takvih su i visoke carine pojedinih zemalja Europske unije, poput Italije, na uvoz govedine iz Hrvatske što je svakako destimulirajući čimbenik za jaču izvoznu prisutnost domaće industrije.

Ipak, gledajući u ne tako daleku budućnost, ulaskom u Europsku uniju i ukidanjem carina za očekivati je da će se izvoz goveđeg mesa u značajnoj mjeri povećati.

S druge strane, smrznuto goveđe meso iz uvoza koje služi za preradu i proizvodnju kobasičarskih proizvoda, konzervi i gulaša također ima visoke carine, što čini domaće mesoprerađivače manje konkurentnima.

Kako bi spriječili daljnji trend pada ove industrije stručnjaci, jednako kao i za svinjsko meso, preporučuju resornom ministarstvu ukidanje carina do kraja godine za određene vrste smrznutog goveđeg mesa. Struka ujedno kao veliku priliku za plasman goveđeg mesa vidi na turskom tržištu.

NOVA TRŽIŠTA
Turska je u posljednje dvije godine, iza Rusije, prva izvozna destinacija EU zemalja za plasman proizvoda iz sektora govedarstva. Hrvatska je sredinom svibnja stekla uvjete za status kruga zemalja kontroliranog rizika od BSE (kravlje ludilo) pa samim time udovoljava uvjetima prema kojima bi Turska mogla uvrstiti našu zemlju kao potencijalnu izvoznicu živih goveda i goveđeg mesa za svoje tržište, što do sada nije bilo moguće.

S obzirom na to da je visoka delegacija veterinarske inspekcije Turske obišla farme i klaonice u Hrvatskoj, potrebno je da Uprava za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede odradi svoj dio posla i stupi u kontakt s nadležnom turskom upravom kako bi se Hrvatsku uvrstilo na spisak zemalja izvoznica na tursko tržište i kako bi zainteresirani poduzetnici mogli započeti pregovore oko izvoza.

Ukoliko se ova birokratska barijera otkloni, proizvođači goveđeg mesa dobivaju veliku priliku za plasman svojih proizvoda.

bilanca-proizvodnje-govedeg-mesa-2010-2011-tablica