Podjela prema tipu promocije pokazuje da je komunikacija snižene cijene smanjena za 3% te sada iznosi ukupno 49%, dok je klasični oglas koji komunicira redovnu cijenu (fotografija + cijena) nasuprot tome narastao za 3% i sada ima 47% udjela

U okviru analize kretanja u kategoriji “Meso, mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca.

Analiza se odnosi na broj promocija u periodu ožujak 2016. – veljača 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje). Ukupno je u ove dvije godine u katalozima i letcima trgovačkih lanaca nastupilo 100 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače).

MESNI KATALOG
Na vrhu se jasno izdvajaju tri proizvođača pri čemu je PIK Vrbovec za nijansu pretekao Vindiju i Gavrilović u poretku.

I dok su lani PIK i Vindija dijelili prvo mjesto te su imali po 13% udjela u broju promocija, ove je godine Vindija ostala na istome, Gavrilović je porastao za 2% na ukupno 13%, a PIK Vrbovec je ostvario minimalni rast te je na kraju ovogodišnje veljače imao 14% udjela.

Sa 6% udjela u oba godišnja perioda Podravka je osvojila četvrto mjesto, a odmah iza dolazi Perutnina Ptuj koja je u zadnjih 12 mjeseci ostvarila minimalni rast na 5% udjela u broju promocija.

Talijanski proizvođač AIA, PPK Karlovačka mesna industrija te Droga Kolinska imali su u obje godine po 2%, dok je Konzum s lanjskih 2% pao na 1% udjela.

Svi ostali proizvođači imali su 43% udjela u broju promocija, što je za 1% manje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Spar je vodeći u poretku trgovačkih lanaca s 14% udjela u kvantiteti oglašavanja, ostvarivši 2% rasta u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Kaufland je jednako toliko izgubio te je sada na 9% udjela, dok je treći Metro s 8% i plusom od 2%. Tri iduća trgovca imaju po 7%, ali bilježe nešto drugačije trendove.

Plodine su izgubile 2% u odnosu na lani, Konzum je u minusu 1%, a Billa u plusu 1%. Po 6% imaju Tommy, uz minus od 1%, te KTC, koji je pak ostao na istome, dok je Lidl zadržao svojih 3% udjela u broju promocija.

Ostali trgovci zadržali su trećinu udjela (33%) u kvantiteti oglašavanja.

Podjela prema tipu promocije pokazuje da je komunikacija snižene cijene smanjena za 3% te sada iznosi ukupno 49%, dok je tip promocije redovne cijene (fotografija + cijena) nasuprot tome narastao za 3% i sada ima 47% udjela.

Ostali tipovi zadržali su 4% udjela u broju promocija.

Poredak prema vrsti proizvoda na prvo mjesto stavlja trajne kobasice s 14%, a odmah iza je mortadela s 13% te hrenovke s 11% udjela u broju promocija.

Na četvrtom mjestu su paštete s 9%, petoplasirana je svinjetina (svježe meso) s 8%, dok pršut ima 7%, a šunka te ostale kategorije po 6% udjela.

Svježa piletina (komadi) i parizer imaju po 5%, kobasice 4%, dok po 3% drže govedina (svježe meso), trajno suho meso i šunka.

Na kraju liste su janjetina (svježe meso) te svježa piletina (cijela) koje imaju po 2% udjela u broju promocija.