GfK identificira 11 shopping misija u Hrvatskoj pri čemu je 8% svih naših FMCG kupovina potaknuto potragom za svježim mesom. Sve se više ova kategorija kupuje i preko interneta jer je lani ostvaren rast broja kupaca od značajnih 52%.

Najveće skupine kategorija – mlijeko i mliječni proizvodi i svježe kategorije (meso i riba te voće i povrće) – bilježe blagi pad udjela u 2020. godini, a svoj su udio u usporedbi s 2019. godinom smanjili i pekarski proizvodi. Kategorije koje bilježe određeni rast udjela su osnovni prehrambeni proizvodi (Basic foodstuff), smrznuta hrana, zatim kategorije proizvoda za “guštanje” (alkoholni proizvodi, topli napitci te konditorski proizvodi i grickalice) i proizvodi za čišćenje i održavanje kućanstva.Kategorije kod kojih je udio promotivne prodaje iznad prosjeka FMCG tržišta su konditorski proizvodi i grickalice te mlijeko i mliječni proizvodi pri čemu kategorija konditorskih proizvoda i grickalica lani bilježi rast udjela prodaje na promocijama u odnosu na 2019. godinu.

Promotivna prodaja kod mesnih prerađevina smanjena je s 39,2% u 2019. na 37,8% u 2020. godini, a pad udjela vidljiv je i kod kategorije osnovni prehrambeni proizvodi te kod pekarskih proizvoda koji imaju najmanji udio promotivne prodaje među svim promatranim kategorijama.

Trgovačke marke u 2020. gube na značaju u kategorijama pekarskih proizvoda i osnovnih prehrambenih proizvoda, ali je njihov udio u ovim dvjema kategorijama i dalje ostao iznad prosjeka FMCG tržišta (29,1%). Smrznuta hrana bilježi najveći rast udjela trgovačkih marki te ujedno ima najveći udio od svih promatranih kategorija (38,8%). Kategorije mlijeka i mliječnih proizvoda i mesnih prerađevina također ostvaruju rast udjela trgovačkih marki s tom razlikom što su mlijeko i mliječni proizvodi iznad, a mesne prerađevine s 24,7% u 2019. i nešto većih 25,4% u 2020. ispod prosjeka FMCG tržišta.

GfK identificira 11 shopping misija u Hrvatskoj pri čemu je 8% svih naših FMCG kupovina potaknuto potragom za svježim mesom. Važno je istaknuti i snažan rast internetske trgovine u 2020. godini. Naime, broj kupaca FMCG proizvoda u online kanalu rastao je lani za 56%, a segment koji je najviše napredovao je svježa hrana s rastom broja kupaca od 97%, dok su mesne prerađevine istodobno ostvarile povećanje od 52%.