eckhard-cordes-metro-small-midiNjemački trgovac očekuje dobit prije oporezivanja u visini od 2,3 milijarde eura

Njemački trgovački lanac Metro Group izvijestio je danas kako mu je, prema preliminarnim podacima, prodaja u poslovnoj 2010. godini porasla za 2,6 posto na 67,3 milijardi eura.

“Gledajući unatrag, 2010. je bila uspješna godina za Metro Grupu. Konstantno smo podizali razinu efikasnosti i vrijednosti dosljednom provedbom programa Shape 2012. Pritom smo također postavili temelje za ubrzanje širenja na međunarodnom planu”, rekao je izvršni direktor Metro Grupe Eckhard Cordes.

Pozitivni valutni učinci također su pripomogli povećanju prodaje, ističe se u komentaru poslovnih rezultata.

Iako su prihodi od prodaje u Njemačkoj zabilježili pad od 1,4 posto na 26,1 milijardi eura u financijskoj 2010. godini, međunarodna prodaja je porasla za 5,4 posto, dok su na tržištu zapadne Europe (bez Njemačke) prihodi porasli za 2,8 posto na ukupno 21,5 milijardi eura.

U istočnoj Europi također je ostvaren rast, od 7,1 posto dosegnuvši 16,9 milijardi eura.

Poslovanje u Aziji i Africi pokazalo je vrlo zadovoljavajuće rezultate, kažu u Metrou, s porastom prodaje od 17,1 posto na ukupnih 2,7 milijardi eura.

“Unatoč teškim vremenskim uvjetima tijekom za prodaju iznimno važnog božićnog perioda, očekujemo ostvariti dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT), te prije jednokratnih stavki, u visini od 2,3 milijardi eura. Ovo će biti rekordna dobit za našu kompaniju”, rekao je Cordes. Inače, tijekom protekle godine Metro Grupa je otvorila 100 novih prodajnih mjesta u 25 zemalja.

Tvrtka je izvijestila kako prodaja u zadnjem lanjskom kvartalu nije ispunila očekivanja postavljena rezultatima u prvih devet mjeseci 2010. godine, što je prvenstveno uvjetovano lošim vremenskim uvjetima koji su imali iznimno negativan učinak na prodaju u božićnom razdoblju.

Promet u zadnjem lanjskom kvartalu tako je porastao na 19,7 milijardi eura, što je porast za 1,6 posto u usporedbi s istim periodom 2009. godine. Prilagođeno za učinke valutnih kretanja, prodaja je ostala na razini prethodne godine (+0,1%).

Prihodi od prodaje u četvrtom kvartalu 2010. godine na matičnom njemačkom tržištu pali su za 2,6 posto na 7,9 milijardi eura, dok je na međunarodnom tržištu ostvaren rast od 4,6 posto.

Prihodi od prodaje u zadnjem lanjskom tromjesečju u zapadnoj Europi (bez Njemačke) došli su ispod prosjeka prvih devet mjeseci s malim rastom od 0,7 posto.

metro-kina-kolica-midiIstodobno, na tržištu istočne i srednje Europe ostvaren je porast od 6,9 posto iskazano u eurima (+2,7% u lokalnoj valuti), dok je područje Azija / Afrika raslo po stopi od 29,1 posto (+19,3% u lokalnoj valuti). Sva poslovna područja bila su u mogućnosti ostvarivati rast, komentiraju poslovne rezultate iz Metroa.

“Za 2011. očekujemo nastavak dinamičnog rasta. Profitabilno poslovanje bit će poduprto ubrzanom ekspanzijom i rastom produktivnosti zacrtanim u poslovnom planu Shape 2012”, rekao je Cordes. “Kretanja u prodaji već pokazuju pozitivne znakove s poboljšanjem vremenskih prilika.”

U godinama koje dolaze, Metro Grupa će dodatno ubrzati širenje na brzorastućim tržištima u Aziji, a naročito Kini koja će biti u fokusu investicijskih planova dviju prodajnih divizija – Metro Cash & Carry i Media-Saturn.