mettler toledo označavanje mesa midiUredba EU 1169/2011 određuje da će od travnja 2015. proizvođači hrane i prodavači na malo morati označiti zemlju podrijetla na etiketi najuobičajenijih vrsta pretpakiranog, neprerađenog mesa.

Mettler Toledo savjetuje kupcima da već sada počnu prilagođavati svoj sustav označavanja prema novim zahtjevima. Sadašnje poslužne vage i sustavi za pretpakiranje tvrtke Mettler Toledo već su tehnološki opremljeni za pružanje potrebnih dodatnih informacija.

Novi zahtjevi za označivanjem primjenjuju se na svinjsko meso, perad, janjetinu i kozje meso, dok su informacije o podrijetlu goveđeg mesa obvezne već neko vrijeme.

Etiketa mora označavati zemlju tovljenja i zemlju klanja. Ako su obje zemlje iste, npr. ako je životinja tovljena i zaklana u Njemačkoj, dovoljna je oznaka jedne zemlje podrijetla. Uredba se primjenjuje na neprerađeno, svježe, rashlađeno i smrznuto meso.

Novo pravilo trebalo bi pomoći potrošačima da budu bolje informirani prilikom donošenja odluka o kupnji. Zahvaljujući najnovijoj inačici softvera, trenutačne poslužne vage i sustavi za pretpakiranje tvrtke Mettler Toledo, uključujući vage iz linija UC Evo, UC3 i bC, u potpunosti su opremljeni za ispunjavanje novih zahtjeva o označivanju podrijetla.

Nije potrebna implementacija softvera
Kupci koji su već ažurirali softver tehnologije za vaganje u skladu sa zahtjevima za dodatnim označivanjem Uredbe EU 1169/2011 ne moraju implementirati novi softver da bi uveli označavanje podrijetla tijekom pretpakiranja.

U tom slučaju, ako se upotrebljava softver UC3, Mettler Toledo mora samo aktivirati odgovarajuće funkcije za kupca. Unutar usluga za prilagodbu, servisni tim tvrtke može pomoći trgovcima na malo da promijene konfiguraciju svog sustava.

Mettler Toledo savjetuje svim proizvođačima koji još nisu prilagodili tehnologiju za vaganje u skladu s novim zahtjevima EU-a o označivanju da to učine sada putem ažuriranja.

Vage iz linija UC Evo i UC3 kompatibilne su sa zahtjevima ako se upotrebljavaju inačice 1.25.0 i novije softvera UC3. Također, kupci koji se koriste vagama linije bC mogu uskladiti proces označivanja i prodaje s Uredbom Europske unije ažuriranjem na trenutačnu inačicu softvera bC.

Pozadina Uredbe EU 1169/2011
Uredba EU 1169/2011 sadrži nova pravila za pakirane proizvode i proizvode koji se prodaju bez ambalaže. Promjene se uvode postupno.

Pravila o označivanju alergena stupila su na snagu 13. prosinca 2014., a od 13. prosinca 2016. na pretpakiranim proizvodima bit će obavezna etiketa s informacijama o hranjivim vrijednostima. Za više detalja posjetite web-stranicu.

PROMO