Miloje Rončević – Tehno-Ron

Konstantno ulaganje u cjelokupan proces trgovanja, što uključuje svakodnevu bogatu ponudu asortimana, dobro opremljen prostor, tjedne akcije i dobre cijene te kvalitetan odnos s kupcima i zaposlenicima, glavni su razlozi našeg uspjeha koji gradimo već 18 godina, ističe direktor i vlasnik tvrtke Tehno-Ron, Miloje Rončević

Možete li nam za početak opisati razvoj tvrtke Tehno-Ron? Kada ste osnovani, s koliko trgovina danas poslujete te koji su najvažniji datumi u razvoju Vašeg poslovanja?
Tvrtka je osnovana početkom 1992. godine, kao veleprodaja neprehrambenih proizvoda, dominantno deterdženata za rublje i posuđe, papirne konfekcije, sredstava za osobnu higijenu i sredstava za čišćenje u domaćinstvu.

S vremenom se tržište sve više konsolidiralo i smanjio se broj naših veleprodajnih kupaca što nas je potaknulo na odluku o otvaranju maloprodaje kako bismo kroz dodatni kanal prodaje opstali na tržištu.

Prvu maloprodaju otvorili smo početkom 1999. godine u vlastitom poslovnom prostoru, što tu godinu čini iznimno važnom u povijesti našeg razvoja. Danas poslujemo na pet lokacija u Zagrebu i Zaprešiću, od kojih su četiri u našem vlasništvu.

Opišite Vašu strukturu poslovanja. S kojim sve dobavljačima surađujete, koji su Vam glavni veleprodajni partneri te što sve možemo pronaći u asortimanu Tehno-Ronovih trgovina?
Od samog početka našeg poslovanja osnovna je ideja da se roba nabavlja, koliko je moguće, neposredno od proizvođača.

Dakle, orijentacija je od samog početka na domaćim proizvođačima (većim i manjim) zbog prepoznatljivosti robe, njene kvalitete i jednostavnijeg procesa nabave.

Naravno da je zbog potreba naših kupaca i okolnosti na tržištu zastupljen dio prodajnog asortimana iz uvoza (prehrambeni i neprehrambeni proizvodi) najpoznatijih europskih i svjetskih brendova.

Naši najznačajniji dobavljači su Vindija, Dukat, Kraš, Franck, Podravka, Saponia, Koestlin, Mini mljekara Veronika, Daruvarska pivovara, Pivovara Ličanka, Pivovara Medvedgrad, Šafram, Roto Dinamic, Orbico, Alca, Drenik, Paloma, AWT, Fairtrade i Atlantic trade.

U kojoj mjeri su u Vašoj trgovini zastupljeni domaći proizvodi te kakvu suradnju ostvarujete s lokalnim proizvođačima? Koliko Vam je to važno u poslovanju?
Zastupljenost domaćih proizvoda dominantna je u našoj ponudi. U protekle dvije godine povećali smo zastupljenost proizvoda lokalnih proizvođača vrlo kvalitetnih prehrambenih proizvoda koji nisu zastupljeni u velikim trgovačkim lancima.

S obzirom na to da ste dvije godine zaredom osvojili nagradu Zlatna košarica za Malog trgovca godine poslovni rezultati su zasigurno pozitivni. Možete li reći koliko ste Vi zadovoljni poslovnim rezultatima u protekloj godini?
Poslovne rezultate u protekloj, 2016. godini, ocjenjujemo s tri kriterija: zadovoljstvo kupaca, zadovoljstvo zaposlenika te dobit.

Prema našim spoznajama, uspjeli smo u velikoj mjeri udovoljiti specifičnim zahtjevima naših kupaca u pogledu cijena, asortimana i ljubaznosti prodajnog osoblja. Da bismo očuvali konkurentnost, konstantno ulažemo veliki trud kako bismo ostvarili ove ciljeve.

Nakon šest godina teške krize uspjeli smo zaposlenicima korigirati plaće, istina ne onoliko koliko bi htjeli, ali je prisutan trend rasta primanja sukladno povećanju prometa. I u godinama krize i danas uvijek je redovita isplata plaća i nikada nije kasnila niti jedan dan.

Mnogo je puta već rečeno kako je udruživanje za male trgovce važno za opstanak na tržištu. Jeste li i Vi član nekog saveza te kako gledate na trenutnu situaciju malih trgovaca te s kojim se problemima susrećete u svom poslovanju?
Proces udruživanja malih trgovaca uglavnom je završen i formirano je nekoliko udruga. Udruživanje ipak poboljšava tržišne pozicije malih trgovaca. Smanjuje se jaz između nabavnih cijena u odnosu na velike kupce.

Uštedjeli smo dio vremena potrebno za pregovore s dobavljačima te smo se više posvetili organizacijskim problemima prodaje. Naša tvrtka je članica Meta grupe.

Znamo da kupce danas motivira niža cijena proizvoda te da ne pokazuju visok stupanj odanosti prema trgovcu. S obzirom na tu činjenicu kako vi gradite i održavate lojalnost kupca?
Mi polazimo od spoznaje da su u prodaji, pored lokacije, presudna tri faktora, a to su ljubaznost osoblja, asortiman i cijene. Posljednjih sedam godina u periodu krize za većinu potrošača cijena je postala odlučujući faktor za odabir mjesta kupnje.

Zbog toga smo s cijenama morali biti oprezni, žrtvujući maržu. Međutim, istovremeno smo imali u fokusu i ostale utjecajne faktore kako bismo zadržali lojalnost kupaca.

Po čemu se razlikujete od konkurencije, koje su Vaše glavne prednosti i na što stavljate naglasak u poslovanju?
Kako bismo privukli kupce i postigli njihovo maksimalno zadovoljstvo kupnjom, uza sve teškoće zbog manjeg prodajnog prostora, uveli smo u ponudu dvije do četiri različite kategorije ključnih roba iste namjene, različite kvalitete i cijene (proizvodi A, B, C…).

Kao i većina trgovaca, provodimo tjedne akcije sa smanjenim cijenama 10 do 15 posto (u pravilu na brendiranim proizvodima), zbog veće cjenovne elastičnosti.

Dakle, istovremenim kombiniranjem navedenih faktora te stalnim praćenjem razine cijena na tržištu uspijevamo postići visok stupanj lojalnosti kupaca.

Drugo, stalno poboljšavamo doživljaj kupnje uređenjem prodajnih prostora (klimatizacija, osvjetljenje, raspored polica, način slaganja roba, broj blagajni itd.).

Treće, pratimo potrebe kupaca i u skladu s tim prilagođavamo ponudu roba u smislu definiranja prodajnog asortimana, uvođenjem novih proizvoda i stavljanjem naglaska na konkretne proizvode koje naši stalni kupci traže.

I na kraju, naša prodajna mjesta su kvartovskog tipa, gdje blizina kupnje također predstavlja određenu prednost.

Planirate li možda proširenje postojećih ili otvorenje trgovina na novim lokacijama? Koji su Vam planovi i ciljevi za budućnost?
Proširenje je uvijek u planu. Imamo definirane standarde u pogledu veličine prodajnog prostora i lokacije kojih se pridržavamo prilikom razmatranja eventualnih novih otvaranja prodajnih mjesta.

Do sada je naglasak bio na inoviranju postojećih prodajnih mjesta i ulaganja u njihovo opremanje najsuvremenijom opremom.