Prave voćke na pravom mjestu i u pravo vrijeme

Prije tri godine krenuo je u ostvarenje voćnog sna, a od iduće godine na policama svoje dvije trgovine ugledat će – vlastite proizvode. Nadolazeća godina i za njegove će kupce donijeti nešto novo – košare prepune svježih proizvoda domaće proizvodnje na njihovim kućnim pragovima jer Voćarna.hr širi se i na web!

Odmalena ih je dijelio samo jedan kvart u Zagrebu. Dok je Mario odrastao u Trnju, Genc je živio na Savici. A onda su se spojili u srednjoj školi i od tada su nerazdvojni te su svoje prijateljstvo i smisao za poduzetništvo spojili u partnerski poduzetnički pothvat. U proljeće 2015. tako je u Gruškoj ulici na Savici osvanulo pravo osvježenje – trgovina bogata svježim voćem i povrćem.

Kako se njihova tvrtka Gekos Natura tri godine ranije bavila distribucijom voća i povrća prema restoranima, slastičarnicama i kafićima, Mario i Genc došli su do iste poduzetničke ideje.

Promatranjem okoline kojoj je nedostajalo voćarni, zaključili su da bi otvaranje takve specijalizirane trgovine mogao biti dobar potez. Naposljetku, placevi su bili gotovo jedina mjesta koja su jamčila nabavu svježih namirnica domaće proizvodnje.

Uz ubrzan društveni napredak gdje su posao i karijera diktirali tempo, teško je bilo stići do 14 sati na plac te kupiti sve potrebne namirnice. Zašto, upitali su se, ne bi postojao plac koji bi radio svaki dan od osam ujutro do osam navečer? Računica je bila vrlo jasna. A Marijeve i Gencove srednjoškolske vizije – nisu bile pogrešne.

OPG-OVCI KAO INSPIRACIJA
Upravo je zato dan otvorenja prošao ugodno. Prijatelj Branimir bio je prvi kupac, a sa sobom je odnio košaru punu voća, prisjeća se Mario. S prvim danom proletjela je i prva godina poslovanja. Potom i druga. Uskoro će i treća. Voće i povrće i dalje su kruna dućana, ali upotpunjeni sočnim proizvodima više od stotinu OPG-ova.

Mliječni i mesni proizvodi, brašno, tjestenine, ulje, jaja, marmelade, čokolade, žitarice, začini i orašasti plodovi dio su cjelokupnog asortimana koji svakodnevno pristiže u Voćarnu.hr. Osim prijatelja Branimira, dobar je dio susjedstva prepoznao ono što su spoznali Mario i Genc – potrebu za kvalitetnom ponudom hrane te osnaživanjem domaćih proizvođača.

Iako se u početku trebalo priviknuti na pokušaje prijevare u kojima su poneki proizvođači uvozne proizvode promovirali kao vlastite, tu je bio i odgoj njihovih sadašnjih suradnika koji su do tada slabo bili naviknuti na prodavanje proizvoda s deklaracijom koja bi značila i provjeren proizvod. Nakon početnih poteškoća, prezentacija hrvatskog sela mogla je započeti – i potrajati mimo sajmova i placeva.

Marijev odnos s OPG-ovcima vrlo je brzo postao obostrano zadovoljstvo. Brojni su maleni proizvođači mogli ponuditi najbolje sa svojih polja, a Mario je dobio želju da i sam postane – jedan od njih.

Tako od iduće godine planira krenuti s proizvodnjom pasirane rajčice i meda. Njegove vrijedne pčele već su ove godine stvorile probne ture meda koje su ga uvjerile da od iduće godine police njegove trgovine možda ugoste i prve proizvode unutar vlastite marke.

POBJEDNIČKI ŽENSKI TANDEM
Uzde obje “voćne” trgovine u ženskim su rukama. Tako u svemu sudjeluju Marijeva sestra Tereza i Liza, majka Marijeva poslovnog partnera Genca. Upravo su one jedni od ključnih kotačića Voćarne.hr.

Svi su se složili da su mliječni proizvodi OPG-a Pogačić jedni od omiljenijih, ne samo među njima, nego i kupcima. “Iz cijelog grada dolaze po sir”, kazala nam je Liza. Sir i vrhnje njezini su i Gencovi osobni favoriti. Da se mliječnim dijelom asortimana rado omaste i drugi brkovi, posvjedočili smo na mljekomatu van same trgovine, gdje je gospođa srednjih godina punila staklene bočice mlijeka. “Ja nisam tolika ljubiteljica mlijeka, ali moji klinci ga obožavaju”, rekla je s osmijehom na licu te nastavila nizati bočice.

Više nego uskoro će i Mario nizati bočice, ali ne mlijeka nego ajvara, marmelade i zimnice. U listopadu ove godine jedan je drugi zagrebački kvart postao bogatiji za tisuće vitamina koji čekaju na policama Voćarne.hr.

Tako je otvorena i druga trgovina i to u Grahorovoj ulici. Ondje je Marijev prijatelj Branimir, već tradicionalno ponovno bio prvi kupac. Na tragu proizvodnje vlastitih proizvoda, trgovini su pridruženi skladišni te proizvodni prostor koji će uskoro krenuti u pogon.

Šarene boje novootvorene trgovine brani upravo Liza kao voditeljica četveročlanog tima. Ona je i glavni esteta u timu pa tako vrijeme rado prikrati pažljivim slaganjem proizvoda ne bi li istaknula njihove najjače strane. Jer Liza kao svaka prava žena zna – i ono estetsko je važno. Iako povremeno radi u Gruškoj, rado se vraća u Grahorovu. Tereza se s njom ne bi složila. Njezin je dućan u Gruškoj njezina oaza mira. “Ova trgovina ima dušu”, naglašava. “Zato moj u Grahorovoj ima srce!”, spremno odgovara Liza.

S jednakim entuzijazmom svaka od njih educira nove djelatnike te ih podučava kako prezentirati pojedinačne artikle, ali i grupe proizvoda. Jer nužno je znati porijeklo te sastav i učinke svakog proizvoda.

TRGOVINA DOLAZI KUPCIMA
Marijeve i Gencove vizionarske ideje nisu nestale 2015. kad su pokrenuli jednu od prvih trgovina voćem i povrćem u Zagrebu. One su se nastavile takozvanim “uredskim voćem”, odnosno suradnjom s brojnim poslovnim uredima kojima tjedno dostavljaju nove pošiljke svježih namirnica za djelatnike koji umjesto nezdravih međuobroka uvijek mogu odabrati voćku.

Naposljetku, dobrog trgovca čini poslovanje u skladu s trendovima. Tako Voćarna.hr i dalje surađuje s kafićima, restoranima i slastičarnicama koji njihove sirovine koriste u spravljanju proizvoda. Od 1. siječnja 2018. spremaju se na najveći korak – pokretanje web trgovine na kojoj su radili cijele godine. Mario želi da plac ljudima dođe doma. Baš kao što ljudi rado dolaze na – kućni prag njihove trgovine.

Prethodni članakSolana d.d. Tuzla dobila novu Upravu
Sljedeći članakHrvatske mame su odabrale ABC svježi krem sir