Kategorija mješavina i dodataka za kolače u posljednjih godinu dana bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Kategorija mješavina i dodataka za kolače obuhvaća proizvode koji se pripremaju dodavanjem vode ili mlijeka i to su: instant deserti {npr. Tiramisu, Galetta (Dr.Oetker), instant riža na mlijeku, Mousse, Panacotta…}, kreme za kolače/torte u prahu (kreme za kolače, instant kreme i šlag kreme za torte i kolače (npr. parfe kreme), mješavine za tijesto i kreme (npr. smjesa za princess uštipke ili za kompletan kolač), kreme za kremšnite, instant smjese za palačinke…, pudinzi u prahu, sladoledi u prahu (uglavnom su označeni kao ledeni desert ili npr. prašak za zamrznuti desert), šlag pjene (ne uključujući šlag pjene u spreju, vrhnje za kavu, niti šlag kreme za kolače/torte). Osim navedenoga, ova kategorija obuhvaća i praškaste pripravke za pripremu kolača: kvasac, prašak za pecivo, škrobno brašno, učvršćivače za kreme/šlag, vanilin šećer, želatinu i žele/preljeve.

VISOKA KONCENTRACIJA
Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2), kioske te benzinske postaje. Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere ni tržnice.
Analiza se odnosi na kumulirano razdoblje posljednjih godinu dana (rujan 2017. – kolovoz 2018. vs. rujan 2016. – kolovoz 2017.). Kategorija mješavina i dodataka za kolače u posljednjih godinu dana bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Moderni formati (supermarketi, hipermarketi) nose 73% količinske prodaje kategorije, a kroz tradicionalne formate (trgovine mješovitom robom) realizira se preostalih 27% volumena prodaje.

Nešto više od polovice kategorije (52%) čini prodaja multipack pakiranja. Vodeća tri brenda zastupaju 78% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Dolcela, Dr. Oetker, Gustin.