U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, kategorija mesa zabilježila je rast vrijednosne i količinske prodaje, najviše uslijed rasta prodaje mesnih prerađevina – spremih za jelo koje nose 77% količinske i 83% vrijednosne prodaje skupine kategorija.

Kategorija “Meso” uključuje: mesne prerađevine spremne za jelo (to su proizvodi od mesa i peradi koji su upakirani (vakuumirani, na podlošku, u crijevu) i spremni za konzumaciju kao što su pršut, parizer, čajna kobasica, kulen, dimljena pureća prsa, mortadela, šunka itd. Uključuje sve trajne, polutrajne i ohlađene mesne prerađevine koje su spremne za konzumaciju, bez dodataka (npr. parizer, pršut i dr.), ili s dodacima (npr. mortadela s maslinama, posebna salama sa sirom ili povrćem i dr.). Mesni proizvodi koji su pakirani zajedno s kobasicama ili hrenovkama također spadaju u ovu kategoriju.

U kategoriju su uključene jeger kobasice, kobasice (to su ohlađene upakirane kobasice fiksne i nefiksne težine, a uključuju sve tipove nekuhanih kobasica npr. cumberland, lincolnshire, bratwurst i knockwurst. Također uključuje bilo koju vrstu nekuhanih kobasica s dodatnim sastojcima kao što su jabuke ili začini, slaninu – mesni proizvod nastao iz sušene i dimljene svinjetine, a uključuje sve vrste upakirane slanine (ohlađene) fiksne težine, kao što su dimljena slanina, kora slanine, narezana slanina, panceta, hamburger slanina i dr., hrenovke – kobasice koje su napravljene od goveđeg i svinjskog, svinjskog i pilećeg ili samo od goveđeg mesa koje je prethodno sušeno, dimljeno i kuhano.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, kategorija mesa zabilježila je rast vrijednosne i količinske prodaje, najviše uslijed rasta prodaje mesnih prerađevina – spremih za jelo koje nose 77% količinske i 83% vrijednosne prodaje skupine kategorija.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 67% ukupne kategorije pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima), dok se kroz trgovine mješovitom robom ostvari preostalih 33% vrijednosne prodaje. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 56% vrijednosne prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Gavrilović, PIK Vrbovec i Vindija.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u studenom 2019. godine objavila presjek osnovnih trendova za kategoriju mesnih prerađevina u Hrvatskoj.
U sažetku se uvodno navodi kako meso bilježi rast vrijednosti unatoč uvjetima koji u proteklih pet godina (2014. – 2019.) nisu bili baš naklonjeni ovoj kategoriji proizvoda. Pritom se prvenstveno misli na izazove koji se prvenstveno odnose na pretjerani uvoz jeftinog mesa i proizvoda od mesa koji su preplavili hrvatsko tržište, što je pratio i cijeli niz skandala povezanih s kvalitetom i sigurnošću tih proizvoda za konzumaciju. Sve je to imalo utjecaja na smanjeno povjerenje potrošača u proizvode ove kategorije u promatranom periodu.
U pogledu na konkurentsko okruženje navodi se kako tržištem dominiraju domaći igrači koji baštine dugu tradiciju stočarstva i prerade mesa. Hrvatska uvelike ovisi o uvozu mesa koje se onda gotovo u cijelosti prerađuje od domaćih kompanija. Rijetko se koja multinacionalna kompanija pokušava probiti u ovaj dio hrvatske arene pakirane hrane.
Jedan od odgovora industrije na skandale povezane s mesom bio je snažan oglašivački napor kako bi se smanjio negativan imidž kod potrošača. Je li to imalo osobitog utjecaja ili ne teško je reći, ali je činjenica da prodaja mesa i mesnih prerađevina u tim godinama nije značajno smanjena.
Osobitost kategorije u Hrvatskoj ogleda se i u tome da ne postoji jasna podjela prema cjenovnom rasponu na jeftini, srednji i premium segment proizvoda. Većina proizvoda koje nude lokalne tvrtke dovoljno su niske cijene da ubiju konkurenciju jeftinih (“economy”) proizvoda, dok se “premium” proizvodi mogu naći samo u specijaliziranim mesnicama, navodi se u sažetku Euromonitora.