Kompanija MK Group objavila je da je šestu godinu zaredom, na čelu s kompanijom Agroglobe i članicama zajedno izvezla 689.000 tona žitarica i uljarica, čime je, kako je istaknuto, potvrdila poziciju najvećeg izvoznika u Srbiji. Kao i prethodnih godina, ova kompanija plasirala je gotovo petinu cjelokupnog izvoza žitarica i uljarica iz Srbije, navedeno je u priopćenju.

Prema godišnjem izvještaju udruženja “Žita Srbije”, ukupan izvoz svih žitarica i uljarica tijekom 2019. godine iznosio je 4,3 milijuna tona.

Kada je riječ o najzastupljenijoj svjetskoj ratarskoj kulturi, rekordan izvoz kukuruza 2019. godine u iznosu od 3,11 milijuna tona, posljedica je dobrog roda kukuruza dvije godine zaredom, 2018. i 2019., ali i ujednačenog izvoza tijekom cijele prošle godine, precizirano je u priopćenju.

Kako je navedeno, od te količine, Dunavom je otpremljeno 2,21 milijuna tona, što čini 71,08 posto ukupnog izvoza, a najveći dio kukuruza je izvezen u Rumunjsku, Italiju i Austriju. Istaknuto je da je MK Grupa, s kompanijom Agroglob i članicama, najveći srpski izvoznik kukuruza sa 635.197 tona u 2019. godini. Ova kompanija prednjači i po pitanju izvoza pšenice, s ukupno 44.072 tone.

Podsjeća se da je nakon rekorda iz 2018. godine, kada je izvezeno 1,20 milijuna tona, u 2019. godini izvezeno samo 318.868 tona pšenice iz Srbije, a razlozi lošeg izvoza leže u problemima s kvalitetom pšenice, obilnim kišama i rodom 2018. i 2019. godine. U 2019. godini izvezeno je i 143.894 tone brašna iz Srbije čime je nastavljen pad izvoza treću godinu uzastopno.

Žito Bačka Kula, koja također posluje u okviru MK Grupa sustava, bila je na trećem mjestu izvoza brašna s 10.865 tona. U 2019. godini izvezeno je i 182.381 tona soje, što kako je navedeno, predstavlja rekord kada je riječ o kalendarskim godinama. Iz kompanije Agroglob su naglasili da su u samom vrhu po izvozu ove ratarske kulture, kao i suncokreta i sojine sačme.

Direktor Agrogloba koji posluje u sastavu MK Grupe, Božidar Kostić, kazao je da je zadovoljan ostvarenim rezultatima, jer je kompanija već šestu godinu zaredom najveći izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji.

“Na godišnjoj razini realiziramo promet od 1,6 milijuna tona robe. U skladu s našom izvoznom strategijom, fokus stavljamo ne samo na izvoz sirovina, već i gotovih proizvoda. Ovo je važno ne samo za našu grupaciju već i za čitavu državu koja na ovaj način generira veći BDP”, istaknuo je Kostić.

Kukuruz i pšenica su strateški važne kulture za razvoj agrara u Srbiji i predstavljaju samo dio usjeva agrarne divizije MK Grupe koja samostalno obrađuje više od 15 različitih usjeva na 20.000 hektara zemlje.

Od ukupne površine koju obrađuje MK Grupa, 40 posto je pod sustavima za navodnjavanje, što je značajno iznad prosjeka u Srbiji, zaključuje se u priopćenju.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!