Svjetski dan mlijeka održava se četrnaestu godinu za redom 1. lipnja, a pokrenut je od strane Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) UN-a. U Hrvatskoj se danas proizvodi 97 posto mlijeka prve EU klase, što nas, u odnosu na europski prosjek od 90 posto, čini jednom od zemalja s najkvalitetnijim mlijekom

Mlijeko i mliječni proizvodi jedna su od osnovnih prehrambenih namirnica koje osiguravaju neophodne nutrijente i ne samo da nas hrani cijeli životni vijek, nego i doprinosi našem zdravlju.

Danas se mlijeko smatra najboljom prirodnom hranom i jedna je od najpopularnijih namirnica, što dokazuje i činjenica da se godišnje u svijetu proizvede oko 700 milijardi litara mlijeka.

U Hrvatskoj je u 2013. godini proizvedeno nešto više od pola milijuna litara mlijeka, a najčešća pasmina mliječne krave je Simentalka, dok je u Europi to najčešće Holstein.

Naše mliječne krave u prosjeku daju oko 5.000 litara mlijeka godišnje, što ih čini nekonkurentnima i nisko produktivnima, no proizvode 97 posto mlijeka najviše EU kvalitete, dok je prosjek EU zemalja 90 posto. U Hrvatskoj se u prosjeku pojede oko 7,5 kg sira, 75 kg mlijeka te oko 1 kg maslaca godišnje.

Zbog visoke koncentracije dobro iskoristivog kalcija i vitamina D, mlijeko je namirnica koja najbolje čuva zdravlje i snagu naših kostiju, a čak 99 posto ukupne količine kalcija u našem organizmu, pohranjeno je u kostima i zubima.

Gotovo 88 posto mlijeka čini voda, a preostalih 12 posto otpada na tzv. suhu tvar. Tu spadaju masti, bjelančevine i mliječni šećer (laktoza). Mlijeko je stoga i odlično piće za gašenje žeđi i sprječavanje dehidracije.

Budući da vitamin D i mliječni šećer, koji su također prisutni u mlijeku, zajednički potiču iskoristivost kalcija, najbolje je i najjednostavnije zadovoljiti dnevnu potrebu za tim mineralom upravo uz pomoć mlijeka.

Mlijeko i mliječni proizvodi jedna su od pet skupina hrane u piramidi pravilne prehrane. Prema preporukama stručnjaka, potrebno ih je konzumirati svakodnevno u količini od dvije do tri porcije.

Tako jednom porcijom možemo smatrati jednu šalicu (2,4 dcl) mlijeka, jogurta ili fermentiranog mliječnog napitka ili pak dvije kriške polutvrdog sira ili dvije šalice svježeg sira.

Dvije šalice mlijeka, što je količina dovoljna da zadovoljni značajnu dnevnu potrebu za kalcijem, sadrže čak 600 mg kalcija, odnosno 75% dnevnih potreba odraslih osoba za kalcijem, koje prema hrvatskim preporukama iznose 800 mg na dan.

Osim što pomaže izgradnji i obnovi mišićne mase, mlijeko, ako se konzumira nakon sporta ili tjelovježbe, uspješnije hidratizira tijelo i pomaže mu nadoknaditi izgubljene elektrolite u odnosu na mnoge sportske napitke obogaćene ugljikohidratima i elektrolitima.

U Europi je potrošnja mlijeka oko 29 posto, dok je najveća u Aziji s prosječnom stopom od 39 posto, no govorimo li o individualnoj potrošnji po glavi stanovnika, europski građani s konzumiranih 277 kg godišnje, konzumiraju četiri puta više mlijeka od Azije, a predvode države sjeverne Europe.

Najveći potrošači maslaca su zapadni Europljani, a sira stanovnici Luksemburga i Francuske s oko 25 kg pojedenog sira godišnje po glavi stanovnika.

Nekoliko zanimljivosti o mlijeku:
• Mlijeko je najbolja prirodna hrana zbog balansiranog sastava vitamina, minerala, bjelančevina, ugljikohidrata i masti.
• Mlijeko se koristi kao živežna namirnica već 10.000 godina, a prve krave koje su ga davale, pripitomljene su na teritoriju današnjeg Afganistana i Irana.
• Niti jedno piće na svijetu ne sadrži više hranjivih tvari, a bijelu boju duguje proteinu kazeinu.
• Ako želite izgraditi mišiće, nakon treninga ili sporta najbolje je popiti čašu mlijeka.
• Kleopatra svoju ljepotu može zahvaliti umivanju i kupanju u mlijeku.
• Naziv jogurt dolazi od turske riječi YOGURTMAK, koja znači izmiješati. To se odnosi na način kako jogurt nastaje, a to je miješanjem mlijeka s korisnim bakterijama koje potiču fermentaciju.
• U starom Rimu maslac se koristio kao lijek, a proizvodi se već oko 5.000 godina.
• Prema grčkoj mitologiji, Herkules, Zeusov sin kojeg je preuzela Hera, je bio toliko pothranjen da je kada ju je vidio, odmah potrčao prema njoj da bi sisao. U tom trenutku nebom je poteklo mlijeko i nastao je Mliječni put.