krave-farma-mlijeko-midiProblem zbog kojeg farme u Hrvatskoj zatvaraju svoja vrata počeo je u veljači ove godine kada su prerađivači mlijeka smanjili cijenu s 2,65 na cijenu koja u većini slučajeva ne prelazi 2,09 kuna i s kojom proizvođači mlijeka posluju s gubicima

Mljekari od danas neće dostavljati mlijeko prerađivačima sve dok se cijena ne poveća na 4,05 kuna. To je, ističu predstavnici Saveza udruga proizvođača mlijeka i sedam županijskih poljoprivrednih udruga, jedini način da pozitivno posluju.

Glasnogovornik Saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić izjavio je kako se nadaju da će druga i treća strana, i prerađivači i Ministarstvo poljoprivrede, prihvatiti njihove uvjete te da će naći rješenje kako ne bi bilo dulje obustave.

Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka, koji su mljekari osnovali na današnjem sastanku, kazao je da će farmeri mlijekom ponuditi svoje mještane i prijatelje. Grehota je baciti ono što si mukom stekao, a mi ga s mukom proizvodimo. Onda je bolje podijeliti ga ljudima na farmama jer, prema zakonu, javno ne smijemo dijeliti, a ako ne bude odziva, onda ćemo ga proliti po njivama, kazao je Laslo. Procijenio je da će na farmama sutra ostati oko milijun litara mlijeka.

Problem zbog kojeg farme u Hrvatskoj zatvaraju svoja vrata počeo je u veljači ove godine kada su prerađivači mlijeka smanjili cijenu s 2,65 na, kako je rekao Laslo, sramotno nisku cijenu koja u većini slučajeva ne prelazi 2,09 kuna i s kojom proizvođači mlijeka posluju s gubicima.

Komentirajući izjavu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da nema prostora za povećanje cijene mlijeka, Laslo je ministru zamjerio što tako olako govori kako se cijena mlijeka ne može podignuti, a za cijene struje, plina, goriva nikoga se ne pita kada se povećavaju.

Na pitanje hoće li zbog manjka više od milijun litara mlijeka na dan ispaštati potrošači, od velikih je prerađivača mlijeka odgovorio samo Dukat. Smatramo da je skretanje pozornosti na aktualnu problematiku primarnog sektora nužno, no ističemo da će se zbog najavljene obustave isporuke mlijeka još više uvoziti jeftinije konzumno mlijeko i gotovi mliječni proizvodi, stoji u priopćenju. (HRT)